Ei ole huonoja kelejä, vain puutteellisia varusteita. Tästä sanonnasta huolimatta olen kateellinen niille, joiden lenkkimaastossa on aina kaunis keli. Kesällä sopivan lämmin, muttei liian kuuma. Talvella hyvä lumipohja ja pieni pakkanen.

Monena vuotena olen ollut todellinen talvijuoksun fani, mutta viime ajat ovat olleet kovia. Reitit lähiympäristössä eivät ole olleet mitenkään mairittelevassa kunnossa. Lämpötilan heiluessa nollan kummankin puolen katujen pinnat ovat sulaneet ja jäätyneet vuoron perään.

Lopputulos on ollut hienosti kerrostunutta jäätä, johon edes hiekoitushiekka ei ole purrut kunnolla -- tai se on uponnut sulamis-jäätymis -kierroksen aikana jään sisään. Ei siis paras alusta vauhti-iloitteluun.

Kaikkein jäisimpien kelien aikaan huomaan aina vuosittain miettivän nastakenkien ostamista ja palaavani tutkimaan kenkäkauppojen valikoimia. Tänäkin vuonna katselin erilaisia talvijuoksuun tarkoitettuja nastoitettuja kenkiä, mutta en suoranaisesti ihastunut tai rakastunut mihinkään malliin.

Lueskelin myös Joonas Laurilan ja muiden kommentteja aiheesta. Kiertely kaupoissa, kirjoitusten selailu ja kommentit saivat miettimään tarkemmin millaista kenkää talvisin oikeasti tarvitsen ja millä keinoilla voisin pidentää ulkojuoksukautta. Sillä jos rehellisesti asiaa katsotaan, se ikävin jääkausi kestää vain lyhyen aikaa.

Konsultaatiossa Stadiumissa työskentelevän ystäväni kanssa päädyin kokeilemaan nastoitettujen kenkien sijaan maastojuoksukenkiä, joissa on normaaleja juoksukenkiä rajumpi pohja sekä vettä kestävä Goretex-pinnoite.

Eiväthän nämä tietenkään peilijäähän pure, mutta ei ole tarkoituskaan.

Kenkä pureutuu hyvin lumeen, sohjoon ja erilaiseen loskaan - pitäen samalla jalat kuivana. Eli täydelliset kengät kevään, syksyn ja talven rikkonaisempiin keleihin.

Harkintaan jää pitääkö jossain vaiheessa hankkia talvikäyttöön tarkoitetut valmiiksi nastalliset kengät. Mutta ennen kuin kenkäkaappiin tulee lisää tilaa, tyydyn tekemään liukkaimpien kelien aikaan treeniä sisällä - joko juoksumatolla tai sisäradalla.

Asun onnekkaasti vain parin kilometrin päässä isosta kaupungin pyörittämästä liikuntahallista -- Liikuntamyllystä, missä on laadukas sisäjuoksurata. Sen testaaminen on vielä todo-listalla, mutta menee samalla hienosti yhteen itselleni asettamieni tavoitteiden kanssa.

Tätä blogia kirjoitellessa pahin jääkausi on tältä keväältä jo jäänyt taakse ja yhä useampi lenkkireitti on avautunut taas hyvään kuntoon.

Eli ei kai tässä muuta kuin kengät jalkaan, fleeceä päälle ja nauttimaan raikkaasta ulkoilmasta.