Kun kolmekymppinen nainen jää ensimmäistä kertaa äitiyslomalle, siihen suhtaudutaan helposti kuin edessä aukenisi etuoikeutettu sapattivapaa. Asianmukaisesti ja itsekin vahvasti tässä käsityksessä laadin äitiyslomaa varten “to do -listan”. Nythän minulla olisi aikaa tehdä kaikkea kivaa, jota työelämässä kiitävä nainen ei muuten ehdi! Listaan kuuluivat mm. nämä pitkäaikaiset haaveeni: kokkaan kaikki keittokirjani läpi, perustan kasvimaan, laitan kodin kuntoon ja kuntoilen säännöllisesti.

Vauva syntyi ja elämä täyttyi. Raskausaikaiset ajatukseni äitiys”lomasta" sekä nolotti että hymyilytti. Toteutin kuitenkin projektejani: Sain kokeiltua uusia reseptejä, kotiin tuli uusia lamppuja ja kasvimaasta tehtiin ruukkuversio. Kuukaudet kuluivat onnellisesti vauvan ja kaiken muun puuhastelun parissa. Mutta kun palleroinen täytti vuoden, oli aika katsoa totuutta silmiin. Raskaus- ja vauva-ajasta jääneet kilot eivät taimiruukkuja ihailemalla lähde. Itse asiassa koko kroppa oli toimistotyöstä, raskaudesta, imetyksestä ja kotiäitielämästä remonttia vaille valmis.

Törmäsin onnekseni tässä vaiheessa kirjaan, jonka pelkkä nimikin teki lähtemättömän vaikutuksen: Kaisa Jaakkolan ja Katleena Kortesuon (2013) Taikinasta teräkseksi. Jo vilkaisu kirjaan antoi toivoa: tälle voi siis tehdä jotain! http://kaisajaakkola.com/kirjat/

Päätin aloittaa “The projektin”. Siitä tulisi Julie & Julia -elokuvan tyylinen haaste, jossa naistähti kokkaa ranskalaisen keittokirjan vuodessa läpi ja päätyy sekä mestarikokiksi että sankariksi. (Ihana elokuva muuten!) https://www.youtube.com/watch?v=ozRK7VXQl-k Tarvitsisi vain muotoilla haaste ja sille aikataulu. Ensinnäkin, haluaisin näyttää taas naiselta enkä pullataikinalta. Toiseksi, haluaisin jo luopua “äitiysgarderobista” ja mahtua entisiin vaatteisiini. Kolmanneksi, haluaisin olla kunnossa!

Tarvitsisin kuitenkin vielä jonkin konkreettisen tavoitteen, jota varten treenata. Pidän erilaisista jumpista, uimisesta ja hiihtämisestäkin, mutta perheellisen helpoin tapa liikkua näyttäisi olevan juoksu. Sen voi aloittaa kotiovelta ja päättää omaan suihkuun. Lenkille löytyy myös aina aika eikä tuntivarauksia tai matkoja tarvitse tehdä. Toukokuussa 2015 pidettävä Naisten Kymppi olisi siis sopiva kiintopiste! http://www.naistenkymppi.fi/

Juoksun lisäksi pullahiiren ja sohvaperunan elämäntyyliä täytyisi varmasti rukata myös ruokavaliolla ja muulla liikunnalla. Luvassa ei varmastikaan ole pikavoittoja eikä vippaskonsteja, vaan todellinen haaste ujuttaa omiin asenteisiiin ja arkielämään kestävää terveyttä. Kuulostaako helpolta? Ei minulle. Otetaan tähän mukaan vielä lapsiperheissä joka toinen kuukausi riehuvat flunssat ja muut taudit, niin säännöllisen liikunnan suhteen saa olla luova. Ja sitten on se joulu, vappu, risteily ja muut verukkeet..

Mutta haaste on asetettu. Tämä mama nousee nyt sohvalta ja liikkuu!