Sähäkkä ja säännöllinen vesijuoksuharjoitus hävitti Heidi Jaskolan turhat ylipainokilot ja kohotti kuntoa. Vesijuoksua jatkamalla hän aikoo pysyäkin hyvässä kunnossa.

Kymmenvuotias siskontyttö Isabella saa Heidi Jaskolan liikkeelle. Säännöllisistä yhteisistä uintiretkistä pidetään tiukasti kiinni. Uskollinen uimahallikaveri tuottaa Heidin arkeen monenlaista muutakin iloa. Hän myös laukoi ensimmäisenä hämmentävän kysymyksen: ”Mitä sun masussa on, jos ei siellä ole vauvaa?”
Enää ei ole kysymykseen eikä hyväntahtoisiin letkautuksiin aihetta. Säännöllisellä vesijuoksulla, satunnaisella muulla liikunnalla ja kevennetyllä ruokavaliolla täti pudotti painoaan kolmessa kuukaudessa lähes 10 kiloa.
”Oli mahtava tunne vaihtaa mammamallinen uimapuku kolme kokoa pienempään sporttimalliin. Turvonnut olo on vain muisto. Nyt aion pysyä hyvässä kunnossa. Sen eteen pitää tehdä töitä, kun ei ole enää kaksikymppinen. Lievä ylipaino on monen ongelma. Stressaava arki vie voimia ja sohvan kutsua on työpäivän jälkeen vaikea vastustaa”, tietää 37-vuotias Heidi, jolle painon sahaus ylös alas on tuttua.

Uimahalliin helppo mennä yksinkin
Perheetön Heidi kokee työlääksi perheellisen aikuisen saamisen säännölliseksi liikuntakaverikseen.
”Tuttu uimahalli on turvasatamani. Sinne voin mennä milloin vain, yksinkin. Uimakamat ovat koko ajan kassissa valmiina, ja ei kun menoksi. Yleensä suuntana on Malmi. Hallin henkilökunta ottaa aina ystävällisesti vastaan. Siellä tapaa mukavia ihmisiä. Saan olla omissa ajatuksissani tai jutella, jos siltä tuntuu. Uimahalli on todellinen matalan kynnyksen paikka, ja uinti sopii lähes kaikille.”

Vaikutuksen tuntee
Heidi vetää ensin täysillä tunnin verran vesijuoksuradalla. Sen jälkeen hän rentoutuu ja saunoo. Silloin kun hän on hallilla Isabellan kanssa, kilojenkaristusjuoksun ja saunomisen välissä leikitään ja sukellellaan lastenaltaassa. Päälle joku pieni herkku kahvilasta. Parin tunnin päästä hallista astuu ulos eri Heidi kuin sisään tullessaan, nyt väsynyt, mutta samalla energinen.
Sama allas, jossa täti-tyttö-pari nyt kujeilee, herättää Heidissä lämpimiä muistoja: Täällä käytiin Veikko-papan johdolla lähes 30 vuotta sitten yhteisillä kolmen sukupolven uintiretkillä.
”Eläkeläisäitini käy nykyisinkin uimassa säännöllisesti ja kannustaa minuakin alati liikkumaan. Uintitekniikkani kaipaisi kohennusta. Onneksi on vesijuoksu. Se on helppoa ja tehokasta.