“Kylmäaltaan lumoa ei mikään voima kumoa” Dj Tixa hehkuttaa.

Noin 70 prosenttia ihmiskehon painosta on vettä. Siksi ihminen tykkää uida, perustelee pitkän linjan dj, feeling dealer Tixa Juka. Itse hän polkee vettä viidesti viikossa, lyö löylyä ja levittää hyvää mieltä.

Tixa Juka leikkii käyvänsä töissä Helsingin Urheilutalolla. Mies saapuu hallille joka arkipäivä, ui, saunoo ja juttelee ennestään tapaamattomien ihmisten kanssa.
– Nyt kun olen pitkäaikaisonnellinen, päätin, että käyn uimassa viitenä päivänä viikossa kevääseen asti. Hommani on levittää hyvää mieltä, ja palkaksi saan itsellekin hyvän mielen.

Samalla hän jatkaa ”keho kuntoon” -projektiaan. Kuusi vuotta sitten Tixa kiersi Meilahden kautta, sydäninfarktin takia.
– Siperia opetti, ja aloitin uimisen. Kävin Töölön uimahallissa viisi talvea ja sain jopa kunniakirjan. Sellaisen saa, kun on uinut tai vesijuossut 40 tuntia. Hallissa pidettiin lämminhenkinen yhteistilaisuus, jossa jaettiin kunniakirjat kahvin ja pullan kera.

Viime talvena Tixa siirtyi uimaan kotinsa lähelle Kallion uimahalliin. Siellä hänen on myös tarkoitus vetää juonnettuja tangouinteja vuodenvaihteen jälkeen.
– Soittelen hiljaisella volyymilla tangoja, spiikkaan suomeksi ja englanniksi ja luon hyvää tunnelmaa, hän maalailee.

Kalojako koetat lyödä?
Pikkupoikana Tixa viihtyi vedessä niin hyvin, että kalat tulivat tutuiksi. Hän snorklaili kesäpäivät pääksytysten pienessä joessa Tikkakoskella.
– Äitini kävi välillä laiturilla hakkaamassa vettä airoilla ja naapuri ihmetteli: kalojako koetat lyödä? Ei suinkaan. Äiti kutsui minua syömään.

Tixa suosittelee luonnonvesiin tai kylmäaltaaseen menemistä kaikille.
– Jos jokainen suomalainen ottaisi vähintään kylmän suihkun aamulla, vastustuskyky paranisi ja kansanterveys kohenisi. Vesi hoitaa fysiikkaa ja psyykettä. Itsellänikään ei ole ollut sairaalareissun jälkeen mitään tauteja.

Verbaalivirtuoosi on myös innokas saunoja. Hän kapuaa lauteille sekä ennen että jälkeen uinnin.
– Saunassa istuminen lähentää, ja lauteilla on hauska kertoa juttuja. Siihen minulla on geneettinen missio, sillä isäni oli helluntaisaarnaaja.

Nahkasaappaissa saunaan
Tixa on kiertänyt Kimmo Helistön perustaman Höyryklubin kanssa kansainvälisiä festivaaleja ja tapahtumia ja vienyt suomalaista saunaa maailmalle toistakymmentä vuotta.
– Jaamme mielen ja kehon puhtautta ja pidämme yllä mielenkiintoa elämään. Joiltakin amerikkalaisilta laukesi saunassa stressi ensimmäisen kerran viiteen vuoteen.

Tixa on käynyt Höyryklubin kanssa pelkästään New Yorkissa neljä kertaa. Ensimmäisellä kerralla hän hakkasi pyynnöstä vihdalla juutalaispoikia, jotka nauttivat, kun suomalainen ajoi paholaisia pois.
– Toinen ikimuistoinen elämys olivat kuusi mimmiä, jotka menivät saunaan muuten alasti mutta pitkät nahkasaappaat jalassaan. Se oli heistä kuulemma seksikästä. Tajusivat sentään heittää saappaat pois, kun sanoin, että ne menevät pilalle ja alkavat haista, Tixa juttelee.

Hulvattomia muistoja ja juttuja tällä miehellä piisaa. Niitä voi kuunnella myös Radio Helsingin taajuudella sunnuntaisin.