Mikä uimakoulutaso on lapselle sopiva? Kuinka lapsi pärjää uimakoulussa? Se on helppo selvittää yksittäisillä teematunneilla.

Uimakoulun aloittaminen on usein jännittävää lapselle. Ympäristö, opettaja ja kurssikaverit ovat uusia ja vieraita. Lapsi ei tiedä, mitä uimakoulussa tehdään ja miten siellä ollaan.
- Teematunnilla lapsi pääsee tutustumaan uimakoulutoimintaan, mikä madaltaa kynnystä lähteä varsinaiseen uimakouluun, sanoo uimakouluvastaava Aki Hurula.

Teematunneilla ryhmät ovat samankokoisia kuin uimakoulussa eli yhteen ryhmään otetaan kymmenen lasta. Muutenkin tilanne on mahdollisimman samanlainen kuin uimakoulussa.
- Tuttuus luo turvallisuutta. Kun lapsen olo on turvallinen, hän voi rentoutua ja on valmis oppimaan, Aki toteaa.

Puolen tunnin mittaisia teematunteja järjestetään eri-ikäisille ja eritasoisille uimareille. Esimerkiksi leikki-ikäisille on tarjolla alkeisuimakoulu, jatkouimakoulu, uintikerho ja uintitekniikka sekä teematunteja. Niiden sisältöön otetaan ripauksia sieltä täältä uimakoulun sisällöstä.
- Kannattaa kokeilla sitä tasoa, jonka arvelee lapselle sopivaksi, Aki neuvoo.
- Nämä ovat lapselle isoja asioita. On tärkeää, että lapsi on taitotasolleen sopivassa ryhmässä ja hänelle tulee uimakoulussa hyvä fiilis, sillä sieltä voi jäädä lopunikäisiä tunteita.

Oma harjoittelu avittaa oppimista

Urheiluhallien seitsemässä uimahallissa pyörii viikoittain 172 uintiryhmää: vauvoille, taaperoille, leikki-ikäisille, koululaisille, aikuisille ja senioreille. Uimaopetukselle tarvittava vesitila on otettu tarkasti käyttöön. Moni ryhmistä täyttyy saman tien, kun varausmahdollisuus alkaa.
- Uimakoulujen määrää ei pystytä enää juuri lisäämään, mutta tarjontaa pyritään toki saamaan sinne, missä on kysyntää, Aki toteaa.

Uimista kannattaa kuitenkin harjoitella myös omatoimisesti.
- Kun lapsi on käynyt uimakoulun, uutta kurssia ei kannata varata heti perään. Uimakoulusta on eniten hyötyä, kun vanhempi käy lapsen kanssa uimassa ja harjoittelee taitoja omin neuvoin noin kahdeksan viikon ajan, Aki sanoo.

Lapset kehittyvät usein nopeasti, kun he polskuttelevat omaehtoisesti, ja seuraava sopiva kurssi saattaakin olla jokin muu kuin mitä vanhempi on etukäteen ajatellut. Uimakouluvalinnat kannattaakin tehdä lapsen senhetkisten taitojen ehdoilla.

Lapselle sopiva uimakoulu

  • Lue kurssikuvaus tarkkaan. Siitä selviää, mitä kurssilla opetellaan ja mitä asioita lapsen jo odotetaan osaavan.
  • Käy lapsen kanssa uimahallissa ja käy läpi seuraavia asioita: Osaako kellua? Uskaltaako uida kasvot vedessä? Onnistuuko sukellus? Pystyykö uimaan 5 - 10 metriä?
  • Onko lapsi rauhallinen vedessä? Jos lapsi on jännittynyt, veteen totuttautuminen on hyvä aloittaa alkeisuimakoulusta.
  • Jos olet epävarma, kysy neuvoa uimakouluvastaavalta
  • Varaa yksi uimakoulu kerrallaan ja tarkista lapsen taso ja taidot ennen uuden kurssin varaamista. Näin varmistat, että kurssi vastaa lapsen valmiuksia ja taitoja.

Tutustu monipuoliseen uimakoulutarjontaan.