”Pasilan Urheiluhallissa on katto korkealla ja seinät riittävän leveällä.”

Cheerleading on vauhdikas, monipuolinen ja näyttävä joukkueurheilulaji, jota on kiva ja turvallista harjoitella hyvässä ohjauksessa kunnon tiloissa.

Cheerleadingiin kuuluu hyppyjä, heittoja, nostoja, pyramideja, akrobatiaa sekä reippaita kannustushuutoja. Teknisesti vaikea laji vaatii räjähtävyyttä, voimaa ja kehonhallintaa, mutta myös liikkuvuutta sekä vahvaa sitoutumista ja kykyä ryhmässä tekemiseen.

Cheerleadingin historia alkoi Yhdysvaltojen itärannikon yliopistoissa 1880-luvulla. Suomeen laji rantautui 1980-luvun alussa amerikkalaisen jalkapallon seurojen satunnaisten kannustusryhmien innostuksesta. Nyt omaan yhdistykseen kuuluvissa 51 seurassa on lähes 6 000 jäsentä. Cheerleadingissä on kaksi alalajia, cheerleading ja cheertanssi.

Kilpaileminen on osa harrastusta
Helsinki Athletics Cheerleaders HAC on menestynyt kilpacheerleadingin erikoisseura. Seuran yli 20 joukkueessa on runsaat 500 jäsentä. Valmennuksesta vastaa yli 50 koulutettua valmentajaa. Seura on saavuttanut lukuisia mitaleja SM-, EM- ja MM-kilpailuissa.

Menestyminen vaatii sinnikästä työtä. Harjoituksissa treenataan sekä yksilö- että joukkuetaitoja. Viime syksystä alkaen HAC:n eri ryhmät ovat harjoitelleet Pasilan Urheiluhallissa kaikkina viikonpäivinä. Naisten edustusjoukkue Eliten ja vuoden 2016 Suomen cheermaajoukkueen valmentaja Maria Wahlroos on tyytyväinen:

”Isossa hallissa on katto korkealla ja seinät riittävän leveällä. Samaan aikaan mahtuu harjoittelemaan useampi ryhmä. Turvamatot on helppo levittää, tilat ovat rauhalliset ja voi soittaa omaa musiikkia. Kannustushuutojakin voimme harjoitella vapaasti. Sijainti on hyvä eri puolilta tuleville seuralaisille.” Elite harjoittelee viisi kertaa viikossa, niistä kolme Pasilassa. Kolmivuotinen sopimus takaa toiminnan jatkuvuuden.

Laji sopii kaikille
Cheerleading vetää mukaan myös poikia ja miehiä, ja HAC:ssa toimii useita sekaryhmiä. Harrastuksen voi aloittaa noin viisivuotiaana, mutta mukaan voi tulla milloin vain, vaikka aikuisena. ”Moni vanhempi on hurahtanut koukuttavaan lajiin lasten myötä. Laji sopii kaikille. Harjoitukset aloitetaan aina omalta tasolta ja vaativuutta lisätään taitojen kasvaessa.”

Cheerleading on edullinen ja lujasti yhteen liittävä harrastus. ”Varusteiksi riittävät lenkkitossut. Monet ryhmät harjoittelevat keskenään esimerkiksi nostoja myös yhteisten harjoitusten ulkopuolella. Harrastuksen myötä syntyy elinikäistä ystävyyttä”, Maria kertoo.