Kuva: Kari Kuukka

Urheiluhallien uimahallit ovat hyvätasoisia ja niiden vedet huippulaatuisia. Yhä enemmän panostetaan pintahygieniaan ja siivouksen laatuun.

Urheiluhallien uimahalleista otetaan vuosittain toista tuhatta vesinäytettä. Niistä yli 99 prosenttia oli vuoden 2016 yhteenvedon mukaan hyviä.
- Näytteet otetaan kunkin hallin hyväksytyn suunnitelman mukaan. Tiheyteen vaikuttaa muun muassa kävijämäärä. Esimerkiksi Mäkelänrinteessä näytteet otetaan joka toinen viikko. Tulokset tulkintoineen ovat asiakkaiden nähtävissä halleissa, kertoo Helsingin ympäristöpalveluiden ympäristötarkastaja Lotta Kivikoski.

Huomio siivoamisen laatuun

- Uimahallien veden laatu ja sen valvonta ovat hyvällä tasolla. Nyt panostetaan yhä enemmän muuhun hygieniaan. Valviran viime vuoden alussa uusimissa allasvesiasetuksen soveltamisohjeissakin painotetaan aiempaa enemmän allas- ja märkätilojen siivouksen ja yleisen hygienian vaikutusta allasveden laatuun ja käyttäjien terveyteen, Lotta kertoo.

Ympäristöpalveluilla ei ole ollut tietoa Helsingin uima-allastilojen pintahygienian tasosta. Siksi viime vuonna toteutettiin pintapuhtausprojekti, jossa hygieniatasoa selvitettiin näytteiden ja silmämääräisen arvioinnin avulla. Mukana oli yhdeksän uimahallia. Näytteitä otettiin pukuhuoneista, kulkuväyliltä, pesutiloista ja saunoista.

Omavalvontaa koko halliin

Laatupoikkeamia ja jotain parannettavaa löytyi melkein joka hallista.
- Taudinaiheuttajabakteeria ei onneksi löytynyt lainkaan. Olemme käyneet tuloksia läpi hallien edustajien kanssa. Pyrimme tunnistamaan siivouksen kriittisiä pisteitä ja annamme suosituksia pintahygienian parantamiseksi ja laadun varmistamiseksi. Suosittelemme myös säännöllistä näytteiden ottoa. Myöhemmin tarkastamme, miten korjaustoimenpiteet ovat tehonneet. Tänä vuonna projekti jatkuu pienempiin halleihin.

Omavalvontaa tarvitaan kaikkialla hallien toiminnan laadun kehittämisessä, niin pintahygienian valvonnassa kuin vaikka järjestyssääntöjen noudattamisen valvonnassa.
- On tärkeää, että siivous nähdään merkittävänä asiana. Se suunnitellaan hyvin ja sitä valvotaan. Siivoojilta vaaditaan ammattitaitoa, mielellään osaamisen osoittamista uima-allas- ja märkätilojen hygieniaosaamistestillä. Jokaisen uimarin on puolestaan hyvä tiedostaa, että hänellä itsellään on ensisijainen rooli hygienian varmistamisessa, Lotta muistuttaa.

Tarkastaja viihtyy itsekin vedessä

Helsingin uimavesien asiantuntija Lotta Kivikoski viihtyy uimahallissa erityisesti uimataitoa harjoittelevien lastensa kanssa tai hydrospinningissä. Tehokkaan peruskuntoharjoittelun hän saa työmatkaliikunnasta. Kymmenen kilometrin matka taittuu yleensä ympäri vuoden pyöräillen, joskus juosten tai kävellen.
- En osaisi aloittaa päivääni ilman aamuista pyrähdystä, toteaa lempilajejaan ryhmässä harjoitteleva kuntoilija.

Lotan kuudes maraton oli viime kesän vaativa ”Vaarojen Maraton” Kolilla. Ensi kesänä hän on mukana Pariisiin pyöräilevässä Team Rynkeby – God Morgonin Helsingin hyväntekeväisyystiimissä. Luultavasti kesään mahtuu joku maratonkin.