Kävin kokeilemassa kehonhuoltotuntia. Mystisen nimen takaa paljastui rento tunti, jossa kireitä lihaksia pehmitettiin rullien ja pallojen avulla. Tunnilla jäi ainoastaan ihmetyttämään mieskato. Miehiä tunnilla oli kokonaista yksi – siis minä itse.

Pilatekseen ja bodycombatiin sentään miehiä oli uskaltautunut useampikin. Sen sijaan kokeilemillani hydrobic-, jooga- ja bodybalance-tunneilla miehiä ei ollut lisäkseni yhtään. Tässä neljä villiä veikkausta siihen, mikä saa miehet karttamaan ryhmäliikuntaa.

1. Kilpailun puute. Ryhmäliikunnassa ei jaeta mitaleja siitä, kuka rullaa, joogaa tai zumbaa parhaiten. Miehiä tuntuu motivoivan liikuntaan juuri kilpailu. Joukkuelajeista lähestulkoon kaikki perustuvat vastustajajoukkueen voittamiseen. Myös yksittäislajeissa käy kova kilpailu. Kuntosalillakin kisataan siitä, kuka nostaa penkistä tai punnertaa eniten.

2. Heikot taidot. Koska miehiä ei juuri ryhmäliikuntatunneilla näy, ei heille ymmärrettävästä syystä ole voinut taitojakaan näissä lajeissa kertyä. Taitojen puutteen vuoksi eivät miehet tunneille uskaltaudu. Mikä sen nolompaa olisi kuin hävitä taidoissa naisille? Mitalien jakamisen puuttumisesta huolimatta tunneilla kyllä verrataan ahkerasti omia taitoja toisten osallistujien taitoihin.

3. Leimautuminen. On paljon helpompaa kertoa harrastavansa jalkapalloa, golfia tai vaikka mölkyn heittoa, mutta miehen on vaikea myöntää harrastavansa ryhmäliikuntaa. Ryhmäliikuntaan liitetään miesten keskuudessa tietynlaisia yleensä varsin yksipuolisia mielikuvia. Itsellänikin oli ennen ensimmäistä ryhmäliikuntatuntia mielikuva kanaäänisestä juontajasta, joka kannustaa naislaumaa liikkumaan.

4. Naiset. Ryhmäliikuntatunnin luulisi olevan jokaisen poikamiehen paratiisi, kun ympärillä on salillinen timmejä mimmejä. Naiset ovat kuitenkin varmasti monelle miehelle se kompastuskivi, joka estää tunnille menon. Vaatii vahvaa itsetuntoa siirtyä oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja kokeilla jotakin sellaista, joka ei kuulu omiin vahvuuksiin.

Olen käynyt nyt kymmenillä eri ryhmäliikuntatunneilla ja onnistunut pääsemään yli siitä ensimmäisestä mielikuvasta. Ryhmäliikunta voi tarkoittaa todella erilaisia tunteja rauhallisista hyvin vauhdikkaisiin. Siksi onkin ehkä harhaanjohtavaa puhua joukosta varsin erilaisia lajeja yleisnimikkeellä ryhmäliikunta.