Helsingin lukuisista uimahalleista olen viime aikoina vieraillut eniten Mäkelänrinteen hallissa. Työpaikkani on melko lähellä, ja kotoakin pääsen kätevästi paikalle yhdellä kulkuvälineellä, joten uimiset on ollut helppo yhdistää arjen rytmiin. Voisi oikeastaan sanoa, että meistä on tullut suuren ja mahtavan Märskyn kanssa aika hyviäkin kavereita, sillä joskus tapaamme jopa kolmesti viikossa.

Talvista kuvaa...

Aina näin ei kuitenkaan ole ollut: ennen ensimmäistä virallista uintikurssiani en nimittäin koskaan ollut käynyt Märskyn urheilukeskuksessa yläkerran kahvilaa lukuunottamatta. Vaikka uin aktiivisesti ennen kurssejakin, suhtauduin Helsingin suurimpaan uimahalliin pienellä pelolla ja pysyttelin kaukana sen altaista.

Märskyä kohtaan tuntemani jännitys perustui muutamaan omassa päässäni muodostuneeseen ennakko-oletukseen, jotka sittemmin olen onnekseni havainnut perusteettomiksi.

Ennakko-oletus 1: Märskyssä treenaavat vain huippu-urhelijat tai urheiluseurat
Mäkelänrinteen urheilulukio sijaitsee aivan uimahallin vieressä ja koulun oppilaiden sekä monien urheiluseurojen tiedetään harjoittelevan hallissa aktiivisesti. Tästä syystä olin vakuuttunut siitä, että vähemmän tavoitteellisena urheilijana en sopisi joukkoon. Tottakai osasin odottaa, että hallista löytyisi omat ratansa hitaammillekin uimareille. Tällaisista radoista en kuitenkaan ollut kiinnostunut, sillä pidin itseäni tavallista sunnuntaiuimaria nopeampana. Ajattelin siis, että Märskyssä joutuisin valitsemaan nopeampien radan ja olemaan siellä muiden, ”oikeiden urheilijoiden”, tien tukkeena.

Väärin luultu: Kuten missä tahansa muussakin uimahallissa myös Märskyssä käy monenlaista uimaria, ja minun kaltaisiani jopa yllättävän paljon. Ja ne oikeat urheilijat harjoittelevat omilla varatuilla radoillaan, joten meille taviksille riittää hyvin tilaa muilla radoilla.

Ennakko-oletus 2: Märskyssä on aina täyttä
Kuka tahansa paljon uimahallissa tai oikeastaan missä tahansa liikuntakeskuksessa käyvä tietää, että arkisin tyypillisen virka-ajan jälkeen ruuhkat ovat usein melkoisia. Jostain kumman syystä (ehkäpä niiden ”oikeiden urheilijoiden” vuoksi?) kuvittelin kuitenkin, että Mäkelänrinteessä olisi aina vilkasta. Päivästä ja kellonajasta riippumatta ja hallin isosta koosta huolimatta.

Jälleen väärin oletettu: Viimeaikaisten kokemusteni mukaan juhlapäivien aatot, joulun välipäivät sekä monet arkiaamut ovat Märskyssä yhtä ihanan rauhallisia kuin muissakin uimahalleissa. Eräänä aamuna viime viikolla sain nauttia oman uintiradan rauhasta jopa 50 minuutin ajan ennen kuin sain kanssauimarin radalleni. Aika luksusta, eikös?