Tämä kesä on ollut urheilutapahtumien osalta paras koskaan. Jokaiselle kuukaudelle toukokuusta eteenpäin on mahtunut oma tapahtumansa: toukokuussa HCR, kesäkuussa Kuusijärven perusmatka triathlonissa ja heinäkuussa Joroisten puolimatka. Viime talvi oli treenien osalta ehjä kokonaisuus, johon ei onnekseni tällä kertaa mahtunut yhtään rasitusvammaa eikä loukkaantumista. Tämän seurauksena jokainen kisa meni paremmin kuin olisin voinut kuvitellakaan. Elämäni ensimmäiset triathlontapahtumat olivat molemmat huikeita kokemuksia ja täytyy myöntää, että laji on vienyt minut totaalisesti mennessään. Paluuta pelkäksi juoksijaksi ei taida enää olla.

Kuusijärven perusmatka (uinti 1,9 km, pyöräily 40 km ja juoksu 10 km) oli siis ensimmäinen triathlonkisani ja jännitys kisaa edeltävästi sen mukainen. Eniten mietitytti uintiosuus ja vaihdot, pyöräilyn ja juoksun suhteen olo oli luottavaisempi. Vaihtoja en ollut harjoitellut kertaakaan ja niiden sujuvuus oli yksi isoista jännitystekijöistä.

Kisapäivä valkeni pilvisenä, vesisadettakin oli luvattu. Olin kisapaikalla hyvissä ajoin, vein varusteet varikolle ja tsekkasin pyörän. Sitten jännittämään ja odottamaan omaa lähtöryhmää. Miesten perusmatka starttasi ennen omaa lähtöäni ja sitä ehdin hetken seuraamaan ennen märkäpuvun pukemista ja lämmittelyä vedessä. Lähtökarsinassa jännitti ihan mielettömästi, mutta niin onneksi lähes kaikkia siinä tilanteessa olevia. Uinti sujui alkurytinässä kohtalaisesti, vaikkakin sykkeet huitelivat ensimmäiselle poijulle asti pilvissä. Aika nopeasti sain rauhoitettua uintirytmini ja jatkuvasti koetin pitää mielessäni neuvon riittävästä maltista ensimmäisellä uintikierroksella. Uintiosuus oli jaettu kahteen 750 metrin kierrokseen, jossa välissä noustiin maihin ja hypättiin laiturilta seuraavalle kierrokselle. Ensimmäisen kierroksen jälkeen totesin kaiken menneen hyvin ja lähdin luottavaisesti uimaan toista kierrosta. Vieressä uivien kilpakumppaneiden harventuessa suunnistukseni petti hieman ennen kuin löysin reitille takaisin. Kokonaisaika uinnista 33 min ja 35 sek, johon olin tyytyväinen.

Pyöräilyreitti ajettiin neljässä 10 km:n lenkissä. Ensimmäiset kilometrit sujuivat totaalikohmeessa ja pelkäsin jalkojen kramppaavan. En ollut ajatellut, että pyöräillessä voisi tulla kylmä enkä näin ollen varannut pitkää paitaa vaihtoboxiin. Ensimmäisen kierroksen mietin, huudanko huoltojoukoilleni tarvitsevani pitkän paidan lämmikkeeksi, mutta kropan lämmetessä en enää kokenut sitä tarpeelliseksi. Niinpä jatkoin koko matkan, 40 km ilman suurempia ongelmia keskivauhdin ollessa 31-32 km/h. Kokonaisaikana pyöräilyosuus 1h 16 min.

Viimeisenä juoksu 10 km, joka oli ehdottomasti helpoin kaikista! Askel kulki heti alusta saakka hyvin ja paljon pelotellusta jalkojen tukkoisuudesta pyöräily jälkeen ei ollut tietoakaan. Ensimmäinen kierros meni tätä ihmetellessä ja toiselle kierrokselle painoin kaasua, kun jaloissa ei painanut juuri lainkaan. Maalisuoralla loppukiri kaverin kannustamana ja maalissa voittajafiilis ja ihmetys siitä, kuinka kevyesti koko kisa oli mennyt! Huikeeta, triathlonin osalta ensimmäinen kisa korkattu ja kaikki oli mennyt paremmin kuin hyvin!

  • Uinti 1,5 km 33:35
  • T1: 4:14
  • Pyöräily 40 km 1:16:06
  • T2: 2:09
  • Juoksu 10 km 50:35

Kokonaisaika 2:46:38

Kuusijärven jälkeen suhtauduin luottavaisesti Joroisten puolimatkaan (uinti 1,9 km, pyöräily 90 km ja juoksu puolimaraton). Kuukaudessa en enää kuitenkaan ehtisi tehdä huimia parannuksia peruskuntooni, keskittyisin siis muutamaan pitkään treeniin ja pk-lenkkeihin. Uintia tuli myös treenattua jonkin verran ja sen puolesta en jännittänyt enää yhtä paljoa kuin aiemmin.

Joroisten kisapäivä oli kuuma. Aurinko paistoi koko aamupäivän lähes pilvettömältä taivaalta. Viime hetken tsekkaukset varusteisiin, pyöräthän olimme jo katsastaneet ja tuoneet kisapaikalle edellisenä iltana. Vaihdot tapahtuivat Kuusijärvestä poiketen eri paikoissa, uinnista pyöräilyyn rannalla ja pyöräilystä juoksuun urheiluhallin sisällä. Vaihtokassit tuli varmistettua useaan otteeseen, onhan kaikki tarvittava varmasti tallella.

Oma lähtöryhmäni oli heti kolmantena ja kilpailijamäärän puolesta ikäryhmä 25-29 oli onneksi kohtuullisen pieni helpottaen uintiruuhkaa. Pam ja liikenteeseen. Uinti kulki alun sekasorron jälkeen hyvin, uintireitti Joroisilla oli yhtenä kierroksena koko 1,9 km. Suunnistus koko uinnin ajan meni loistavasti, poijulta poijulle ilman minkäänlaisia harhailuja. 4 min myöhemmin lähteneen lähtöryhmän kärki saavutti minun ryhmäni kohtuullisen nopeasti ja myös osa 8 min jälkeenpäin lähteneistä sai minut kiinni. Matkalla tuli pari kovaa iskua kasvoihini takaapäin tulevilta, lasit onneksi pysyivät päässä koko ajan.

Vaihto pyöräilystä uintiin, nopeampaa kuin olisin kuvitellut, ja ei muuta kun pyörän selkään. Olin etukäteen päättänyt, että geelejä on tankattava aina 20 min välein. Ensimmäisen geelin nappasinkin heti, kun syke oli uinnin ja vaihdon jälkeen tasaantunut. Tämä aiheutti huonovointisuuden, joka jatkui ensimmäiset 10 km. Ehdin jo miettiä, näinköhän pääsen kisan loppuun saakka, pysähdynkö oksentamaan vai jatkanko pyöräilyä. Runsas vedenjuonti alkoi pikkuhiljaa parantaa oloa niin, että polkeminen helpottui. Geelejä en tämän jälkeen uskaltanut enää syödä lainkaan ja jouduin tankkaamaan ainoastaan urheilujuomilla ja banaanilla. Lähes kolmen tunnin pyöräilyn aikana ehti miettiä monenlaista, myös sitä, millaisen pyörän seuraavaksi hankin. Oma cyclocrossi, joskin kohtuullisen uusi sellainen, näytti muiden pikakiitureiden rinnalla historianaikaiselta. Uuden pyörän hankkiminen lienee jossain vaiheessa edessä. Pyöräilyn loppu tuntui raskaalta ja sykkeetkin nousivat kohtalaisesti. Viimeinen mäki tuntui loputtoman pitkältä, mutta yhtäkkiä kuuluikin jo pilliin vihellys, merkki pyöräilyn päättymisestä. Kenkien vaihtoon ja juoksemaan!

Juoksun ensimmäisen 3 km olivat vaikeimmat kilometrini koskaan. Molemmat jalat kramppasivat etureisien osalta totaalisesti. Pikkuhiljaa sain jalat kuitenkin rullaamaan ja juoksu lähti etenemään tasaista tahtia. Juoksu tapahtui kolmena 7 km lenkkinä ja yleisön kannustus tuolla matkalla oli huikea! Viimeiselle kierrokselle lähtiessäni tajusin minulla olevan tasan tunti aikaa juosta 7 km alittaakseni kuuden tunnin aikatavoitteen. Varovainen vilkuilu kelloon koko kierroksen ajan vahvisti odotukseni siitä, että se todella on mahdollista. Kello pysähtyi maalissa aikaan 5:39:48. En olisi voinut kuvitellakaan kuuden tunnin alittuvan noin reilusti, ensimmäisellä puolimatkallani!

  • Uinti 1,9 km 39:08
  • T1: 3:22
  • Pyöräily 90 km 2:54:46
  • T2: 2:42
  • Juoksu 21 km 1:59:49

Kokonaisaika 5:39:48