Viime aikojen vaihtelevat sääolosuhteet ovat asettaneet ulkona liikkumiselle omat haasteensa. Joka toinen päivä tiet ovat suurin piirtein olleet täysin sulat, joka toinen päivä peilijäätiköllä. Puhumattakaan lumimyrskyistä, jotka ovat saattaneet muuttaa maiseman yhdessä yössä muistuttamaan lähinnä napapiiriä. Joka-aamuinen tsekkaus lämpömittarista ei siis ole kertonut kaikkea ja useina päivinä työmatkoille (ja muillekin matkoille) olenkin varustautunut aivan päin honkia.

Kuljen työmatkani pääsääntöisesti pyöräillen, silloin tällöin kipitän juosten. Julkisia kulkuvälineitä käytän vain pakon edessä, autoa en edes omista. Oma työmatkani ei tosin ole kuin 3,5 km, jonka vuoksi sääolosuhteista huolimatta matka taittuu kohtuullisen vaivattomasti. Kilometrejä ei siis päivän aikana kerry kuin keskimäärin 10, mutta suurin etu työmatkaliikkumisessa on itselleni pääkopan tyhjennys. Aamulla saan itseni sopivasti hereille ja päivän päätteeksi nollattua ajatukset työasioista.

Olen viimeaikoina ollut innostuneempi talvijuoksusta kuin koskaan aikaisemmin. Asicsen FujiSetsu -nastalenkkarit ovat nyt päässeet kovaan käyttöön ja osoittautuneet kyllä todella toimiviksi. Monet pitävät nastakenkiä raskaina ja jäykkinä, jotkut puhuvat niiden rasittavan säärten lihaksia liiallisen pitävyytensä vuoksi. Ovathan lenkkarit toki raskaat, varsinkin kun juoksen kesäkaudet kevyillä DS-Trainereilla. Mutta itselleni nastat ovat tuoneet todella paljon rentoutta juoksemiseen ja sen ansiosta pitkätkään lenkit eivät ole olleet säistä riippuvaisia.

Pyöränä minulla on ollut vuosia Scottin Sportster, johon olen talvisin vaihtanut nastarenkaat alle. Nastarenkaatkaan eivät tosin pelasta pinteestä siinä vaiheessa, kun lunta on yön aikana satanut puoli metriä ja optimistisesti kuvittelen kaikkien pyöräteiden olevan aurattuja aamuun mennessä. Lumikinoksia vastaan taistelleena voin sanoa, että pyöräilyn riemu on välillä ollut koetuksella. Vaikkakin: fillarointi on saamassa aivan uuden ulottuvuuden lähiaikoina uuden pyörän muodossa, siitä lisää myöhemmin!

Keleistä huolimatta, suosittelen kyllä kaikille jonkin sortin ulkoilua jokaiseen päivään. Kummasti jaksaa, kun saa välillä raikasta happea elimistöönsä!