Osallistuin hiihtolomaviikolla ensimmäistä kertaa uintikouluun, tai tarkemmin sanottuna vapaauinnin alkeiden teematunnille, Mäkelänrinteen uintikeskuksessa. Kuusikymmentä minuuttia oli tarpeeksi iskostamaan päähäni, että olen aina uinut väärin -- mutta samalla myös tarpeeksi antaakseen vinkit, joilla korjata uintiani.

Oli ihan sattuman kauppaa, että ylipäätään onnistuin pääsemään mukaan teematunnille. Olin jo pitkään unelmoinut uimakouluun osallistumisesta ja tekniikan hiomisesta kuntoon, mutta onni ei ollut koskaan myötä - sillä kurssit menevät aina nopeasti täyteen.

Hiihtolomaviikolle ajoittuneet teematunnit osuivat silmään ihan vahingossa ja sain varmistettua paikan itselleni. Kohtalo heitti vielä sairastumisen muodossa esteitä rattaisiin, mutta sympaattinen kurssien koordinaattori ymmärsi tuskani ja suostui siirtämään osallistumiseni toiselle päivälle. Mahtavaa asiakaspalvelua.

Torstaina pääsin viimein terveenä altaaseen -- sukeltamaan a-haa elämyksien perään. Aloitimme aivan perusteista ja haimme kelluntaharjoituksilla parempaa tuntumaa hyvään uintiasentoon.

Uintilaudan kanssa tutustuimme potkutekniikkaan - ja vaikka potkuun ei vielä sitä oikeaa voimaa ja liikettä löytynytkään, ymmärsin ainakin loistavasti miten pieni merkitys potkulla on vapaauinnissa.

Vapaauinnin ydin löytyi käsien käytöstä ja oikean liun löytämisestä rytmityksen kautta. Oli järkyttävää huomata, että uimalla rauhallisemmin pystyy pienemmällä työllä pääsemään maaliin nopeammin.

Niin. Kaikki nämä vuodet olin kiroillut sitä miten vapaauinti on raskasta ja parin altaanmitan jälkeen joutuu jo vetämään henkeä ja vaihtamaan takaisin rintauintiin.

Teimme toki vertailun myös Tarzan-uintiin tai tuulimyllyuintiin - ja vaikka vauhdin hurma olikin käsinkosketeltavaa, ei siihen ollut enää paluuta. Huonon tekniikan hyötysuhde oli kunnolliseen uintitekniikkaan ja liun hyödyntämiseen niin huono, että jo 25 metrin sprintin jälkeen huomasi hengästyneensä.

Tunnin jälkeen varmistin vielä ohjaajalta, että olin ymmärtänyt annettujen ohjeiden tavoitteen -- ts. syyn miksi jokin asia tehdään ja mikä ajatus sen takana on. Ymmärtämällä ajattelun ohjeiden takana pystyn insinööriaivoilla paljon paremmin muistamaan ja toisaalta palauttamaan mieleeni asiat -- sekä tarkkailemaan jatkossakin omaa tekniikkaani virheiden varalta.

60 minuuttia on lyhyt aika. Tuntiin oli pakattu todella tiivis paketti, joka oli jokaisen sekunnin arvoinen. Se myös sai minut entisestään haluamaan osallistua tekniikkakurssille, jolla useamman viikon aikana hiottaisiin uintitekniikkaa eteenpäin - mutta nyt vähäksi aikaa riittää jo tämä tunnin maistiainen.

Toivottavasti vastaavanlaisia teematunteja tulee jatkossakin lisää ja mieluusti myös muissakin lajeissa. Olisi esimerkiksi kiva osallistua pienryhmässä juoksutekniikka-tunnille, jossa valmentaja ohjaisi tiettyjä perusdrillejä harjoittelun pohjaksi -- ja antaisi henkilökohtaisia vinkkejä juoksijalle tekniikan parantamiseksi. Kun pohjaa on jo olemassa voi se tuntikin olla jo tarpeeksi antamaan harrastukselle uutta sisältöä.