Syksy on herkkää aikaa meille laiskanpulskeille liikkujille. Luonto muuttaa muotoaan ja muistuttaa vuodenaikojen vaihtumisen läheisyydestä. Yhtä varmasti kuin liikuntakeskukset muistuttavat syyskurssien alkamisesta. Syksy on hyvää aikaa reflektoida elämän kulkua ja olla kiitollisia kaikista näistä mahdollisuuksia liikkua.

Helsinki on upea kaupunki liikkujalle, täynnä tuhansia mahdollisuuksia ja paikkoja harrastaa sekä liikkua arjessa. Ja mikä parasta: liikuntakeskukset ja -alueet sijaitsevat usein vain kivenheiton päässä asutuksesta.

Keskuspuiston upeat maastot mahdollistavat lenkkeilyn metsän siimeksessä aivan ytimen kupeessa. Kaivopuiston ympäristössä pääsee juoksemaan merellisessä tunnelmassa tai rääkkäämään itseään Tähtitorninmäellä mäkijuoksun merkeissä. Ja kantakaupungin ulkopuolella asuvia hemmotellaan vieläkin enemmän. Vuosaaren Mustavuoressa tai Viikin luonnonsuojelualueella suorastaan unohtaa olevansa Helsingissä.

Kaupunkiluonto:

Ulkoliikunnan lisäksi Helsinki on täynnä sisäliikuntamahdollisuuksia, piilotettuna yksinkertaisen - mutta funktionaalisen - arkkitehtuurin sisään. Kukapa kaipaisikaan maailmanluokan wow-arkkitehtuuria näiltä paikoilta. Ne wow-kokemukset koetaan siellä sisällä.

Perinteisten liikuntahallien, kuntosalien ja uimahallien lisäksi Helsinki on nykyään koti myös sadoille erilaisille erikoiskeskuksille ja studioille, joissa pääsee harrastamaan haluamiaan niche-lajeja erikoistuneiden opettajien johdolla.

Kehonpainoharjoittelusali:

Olitpa kiinnostunut voimanostosta, kehonpainoharjoittelusta, joogan tietystä alalajista tai tietyistä tanssilajeista -- löydät kyllä tarpeitasi vastaavan erikoistuneen keskuksen.

Uusien lajien ja harrastusten tulon myötä perinteisemmät liikuntapaikat ovat jääneet monesti vähemmälle huomiolle, vaikka jo ihan kaupungin pyörittämänä löytyy upeita liikuntamahdollisuuksia. Töölön kisahalli ja Myllypuron Liikuntamylly ovat kuin vahingossa trendien harjalla, kummankin tarjotessa mahtavat mahdollisuudet harjoitella monipuolisesti perinteitä kunnioittaen. Rauta kolisee, permanto tömisee ja hiki haisee.

Liikuntamylly:

Liikuntavirasto - Liikuntamylly:

Liikuntamylly - radat:

Rata + kiipeilyalue:

Ja sitten on ne ihmiset. Helsinkiläiset jotka saavat Helsingin liikkumaan.

Ihmiset järjestävät täällä mahtavia liikunnallisia kokoontumisia ja tapahtumia - osa työkseen, osa rakkaudesta lajiin. On isoja jättitapahtumia kuten massajuoksutapahtumat Helsinki City Marathon ja Helsinki City Run.

HCR:

Pyöräilytapahtumia joiden aikana pääsee ajamaan Helsingissä reittejä, jotka normaalisti on varattu vain autoille. Klassikoksi muodostunut Tour de Helsinki kokoaa tuhansia pyöräilijöitä kuntoilemaan 140 kilometrin matkalle Velodromilta takaisin Velodromille.

Tour de Helsinki:

Triathlonista kiinnostuneille löytyy yksi kesän hauskimpia pyrähdyksiä - Uimastadionin ympäristössä suoritettava lyhyt minisprinttikisa Helsinki City Triathlon sekä ensi vuonna Hietsussa suoritettava olympiamatkan mittainen Triathlon Challenge Helsinki.

Helsinki City Triathlon:

On tuhansia ja tuhansia kävijöitä messuhalliin kokoavia liikuntatapahtumia, joiden aikana pääsee tutustumaan ja näkemään millaisia mahdollisuuksia liikkua taivaan kannen alla onkaan.

Messut:

Ja sitten on sympaattisia pienempiä kokoontumisia, kuten Vuosaarijuoksu tai Viikin Vitonen -- maailman paras kyläjuoksutapahtumia. Olen kirjoittanut Viikin Vitosesta aikaisemmin muun muassa täällä ja täällä.

Vuosaarijuoksu:

On pienempiä ja suurempia yrittäjiä, jotka pistävät itsensä likoon jotta ihmisillä olisi mahdollisuuksia liikkua ja toteuttaa itseään. Ilman näitä ihmisiä Helsinki olisi paljon tylsempi paikka.

Viikin vitonen:

Muistan vieläkin ajan, kun paras tapa päästä selville liikuntamahdollisuuksista oli liikuntatalon ilmoitusseinä ja kevään tai syksyn aluksi Helsingin Sanomien ilmoitussivut. Nykyään on niin paljon helpompaa.

Internet, sosiaalinen media ja kokonaan uudet konseptit kuten Sportsetter yhdistävät meitä liikkujia ja liikuntamahdollisuuksien tarjoajia paremmin kuin koskaan.

Sportsetter:

Tekemisen löytämisen sijaan suurempi ongelma onkin ehtiä kokeilemaan ja harrastamaan kaikkea mitä mieli tekisi.

Helsinki liikuttaa minua.

Toivottavasti sinuakin.