Huonosti suunnitellusta ajankäytöstä ja flunssan jälkitaudista johtuen pidin kahden viikon tauon kuntosaliharjoittelusta. Tauon jälkeen salille meneminen tuntuu niin hirveälle, että jo pelkästään sen takia sitä ei kannattaisi koskaan lopettaa.

Pidemmän tauon jälkeen minulla on tapana aloittaa saliharjoittelu tekemällä viikon ajan Arnoldin kultaista kuusikkoa, Golden Six, joka on yksijakoinen kuntosaliohjelma. Kiireellisissä elämäntilanteissa, jolloin viikottaisten treenien määrä jää alle kolmeen kertaan, siirryn yksijakoiseen ohjelmaan.

Olen viime aikoina treenannut 3-jakoisella ohjelmalla, mutta suoraan siihen hyppääminen olisi ollut vielä tuskallisempaa. Yksijakoisella ohjelmalla saliruutiinin löytäminen on nopeampaa, eikä seuraavana päivänä paikat ole ihan niin “rikki”, kuin tiheämpi jakoisella treeniohjelmalla harjoiteltaessa.

En ole kovin tavoitteellinen harjoittelija, kun vertaan itseäni lähipiiriini. Jos omat tavoitteesi ovat kisalavoilla, niin luet väärä blogia. Tämän blogin tarkoitus on antaa helposti samaistuttavia treeniniksejä sekä sesonkiruokavinkkejä “ihan tavallisille” perheellisille kuntoilijoille. Käyn kuntosalilla parantaakseni ja ylläpitääkseni fyysistä toimintakykyä (“jaksaminen”).

Olen asettanut itselleni seuraavat mittarit, jotka pyrin ylläpitämään jatkuvasti:

 • Penkkipunnerus 1 x oma paino x 10 toistoa
 • Takakyykky 1,25 x oma paino x 10 toistoa
 • Maastaveto 1,5 x oma paino x 10 toistoa
 • Leuanveto vähintään 10 toistoa
 • 12 minuutin juoksutesti vähintään 2800 metriä

Vuositasolla tavoitteeni liittyvät lihasmassan kasvattamiseen, aerobisen kunnon kehittämiseen, lihaskestävyyden parantamiseen, maksimivoiman kehittämiseen. Karkea jaotus on, että talvella yritän hankkia lihasmassa, kesällä kehittää aerobista kuntoa sekä lihaskestävyyttä ja syksyllä “piikata” maksimivoimaa.

Minulle fyysinen toimintakyky tarkoittaa sitä, ettei yksikään ostoskassi jää kantamatta, IKEA:n huonekalu kokoamatta, omaisuus muuttamatta, lumityöt tekemättä tai auton renkaat vaihtamatta siitä syystä etten fyysisesti jaksaisi niitä tehdä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että jaksan rakentaa majoja, potkia jalkapalloa ja kantaa sätkivän lapsen sisälle.

En tarkoita, etteikö kaikki luettelemani temput onnistuisi toisenlaisella fyysisellä toimintakyvyllä. Kuntosalilla tehdyt tulokset ei missään tapauksessa ole mikään vanhemmuuden mittari.

Myös ruoan valmistuksessa palasin takaisin perusasioiden äärelle valmistamalla Karjulanpaistia:

Tarvitset: 600 - 800 grammaa karjalanpaistilihoja, kaksi palsternakkaa, kaksi juuripersiljaa, kaksi sipulia, yhden porkkanan, 200 grammaa juuriselleriä, kaksi kuivattua laakerinlehteä sekä haluamasi määrän perunoita.

 • Pilko juurekset ja sipuli.
 • Paista lihat padassa parissa ruokalusikallisessa voita / öljyä.
 • Lisää pilkotut juurekset ja sipuli. Paista sen verran, että ne ottavat vähän väriä.
 • Lisää pataan vettä sen verran, että lihat peittyvät.
 • Mausta suolalla ja pippurilla.
 • Jätä pata liedelle hautumaan ja mene salille.
 • Salilta palattuasi sekoita paistia ja käy pesulla.
 • Keitä perunat ja syö paisti aikaisintaan 2,5 tunnin kuluttua liemen kiehumisesta.

Karjulanpaistilla laitat omalta osaltasi palsternakan, juuripersiljan sekä juurisellerin kulutuksen yli kansallisen keskiarvon. Syömme vuosittain alle 100 grammaa palsternakkaa henkilöä kohden. Juurisellerin osuus on noin 30 grammaa, eikä juuripersilja pääse edes tilastoihin.

Jälkiruokana söin mangoa. Se on tällä hetkellä sesongissa, joten sitä saa alle neljän euron kilohintaan ruokakaupasta. En suosittele ostamaan “syöntikypsää” mangoa, koska ne ovat harvoin syöntikypsiä ja maksavat tuplasti enemmän.

P.S. En uskalla luvata tähän blogiin kovin tiheää päivitystahtia. Pyrin parhaan kykyni mukaan tuottamaan jotain lisäarvoa niille henkilöille, jotka priorisoivat oman ajankäyttönsä lukemalla räpistelyjäni lihaskuntoharjoittelun ihmeellisessä maailmassa. Jos haluat kuvia treenatuista takapuolista, superfoodeista, lisäravinteista tai salikengistä, niin onneksi internetistä niitä löytyy jo. Jos sinua kiinnostaa lihaskuntoharjoittelu tai urheiluravitsemus syvällisemmällä tasolla, niin suosittelen seuraamaan Ollin blogia. Itse ajattelin nauttia pitkästä aikaa viitteettömän tekstin kirjoittamisesta.