Sain joulupukilta lahjaksi aktiivisuusrannekkeen, Garmin Vivofitin. Olin sitä myös toivonut, jotta voisin seurata päivittäistä liikkumista ja nimenomaan hyötyliikuntaa. Ajattelin sen myös lisäävän motivaatiota tähän projektiin, raskauskilojen karistamiseen.

Vivofit seuraa askeleita, käveltyä matkaa, kalorikulutusta ja unta. Rannekkeessa on näyttö, josta löytyy edellämainittujen lisäksi kello, päivämäärä ja punainen viiva muistuttamassa liikkeelle lähdöstä.

Kun yläpalkki on kokonaan punaisella, on aika lähteä liikkeelle.

Henkilökohtaisesti pidän tuosta näytöstä, joka monesta muusta vastaavasta rannekkeesta puuttuu. Vivofit toimii paristoilla, joiden luvataan kestävän noin vuoden. Sitä ei siis tarvitse ladata viikoittain.

En etukäteen ollenkaan ajatellut, että askelmittari - ja kaikki muu sen mukana - perustuu pitkälti käden liikkeeseen. Se on tässä elämäntilanteessa aikamoinen tappio. Kotona kainalossa on vauva ja ulkona käteni ovat sidotut vaunuihin. Eli esimerkiksi vaunulenkiltä rannekkeeseen tallentuva tieto on erittäin epäluotettavaa: joskus sinne kertyy askeleita, toisinaan ei. Olen välillä pitänyt ranneketta taskussa, mutta koska se on suunniteltu ranteeseen, en usko tämän antavan yhtään tarkempaa tietoa.

Ranneke aavistuksen brutaalimmassa käsittelyssä.

Askelten lisäksi rannekkeessa kiiinnosti erityisesti unitoiminto. Nukkumaan mennessä painan rannekkeessa oleva painiketta niin pitkään, että näytössä lukee sleep. Tällöin ranneke tilastoi yöunia.

Tässä vähän kaavioita näytille:

Kuten kuvasta näkyy, minulla on melko vilkas yöelämä. Tunteja yöhön kertyy paljon, mutta unta on melko vähän. Olen itseasiassa aika pettynyt tähän diagrammiin, minusta tuosta on vaikea hahmottaa esimerkiksi mihin aikaan olen syöttänyt lapsen. Viime aikoina se on tapahtunut 1-2 tunnin välein – valitettavasti. Tämä ei myöskään kerro, milloin olen syvässä unessa. En kyllä usko hetkeen siellä käyneeni.

Pakko myöntää, että kiinnostus koko ranneketta kohtaan lopahti, kun tajusin tulosten epäluotettavuuden. Siksi en tätä voi oikein muille kotiäideille suositella. Jos nyt jotain positiivista vielä kuitenkin keksin, niin Aarre tykkää tutkia sitä. Saatan minäkin antaa itsestäni ulospäin aktiivisen kuvan.