Kuva: Kari Kuukka (Zumba Maraton, FIX Kallio)

Jos on vähänkin katsonut televisiota, on vaikea ollut välttyä ostoskanavan zumba-mainoksilta. Mainoksissa urheilulliset muskelimanut kilvan todistavat zumban ilosanomaa. Täytyyhän tuota ihmelajia päästä itsekin testaamaan.

Jo zumba-tunnin alussa päästään samaan letkeään meininkiin, joka on tuttu ostoskanavan mainoksista. Tunti koostuu noin kymmenestä eri musiikkikappaleesta ja niiden mukaisista tanssikoreografioista. Tunnin aikana tulee kokeiltua niin afrikkalaisia rytmejä kuin perinteisempiäkin lavatanssiaskelia. Tanssikappaleista valtaosa on radiosta jo entuudestaan tuttuja hittejä.

Zumban tanssiliikkeet ovat ensikertalaiselle varsin haastavia omaksua. Askelsarjat eivät itsessään ole kovin vaikeita, mutta niitä tulee tunnin aikana paljon. Joka kappaleen alussa askelsarjat vaihtuvat. Kun luulee hallitsevansa ne, vanhoja askelia vielä sovelletaan entistä haastavammiksi. Valtaosa tunnin osallistujista osaa askelsarjat kadehdittavan hyvin. He ovat voineet toki harrastaa lajia jo vuosia.

Itselleni on jo suuri haaste saada kädet ja jalat toimimaan samaan tahtiin. Toisen haasteen muodostaa lantio, joka ei millään tunnu taipuvan sellaisille mutkille kuin tunnin ohjaajalla. Pysyn kuin pysynkin ainakin jotenkin kärryillä kuitenkin koko tunnin ajan, mikä on itselleni hyvin positiivinen kokemus. Rytmitaju auttaa toki lajissa paljon.

Tuntia ennen luulin, että zumbassa on kyse varsin kevyestä lajista. Televisiomainoksissa tanssijoilla ei näytä olevan edes hiki. Totuus on kuitenkin toinen. Vesipullolla on pakko käydä liki jokaisen tanssin välissä ja koko kroppa pääsee tanssiessa liikkeeseen.

Lukiomme terveystiedon opettaja totesi zumbahuumaa käsitellessään, että zumbassa ei ole pohjimmiltaan mitään uutta. Zumban askelsarjat ovat paljon lajia vanhempia. Uutta on kuitenkin se, miten lajissa yhdistyy menevä musiikki vanhoihin askelsarjoihin. Lisäksi huumaa on varmasti siivittänyt lajin näyttävä lanseeraus television puolella.

Oman kokeiluni perusteella zumba vaikuttaa varsin koukuttavalta. Tunnin aikana oivalsin, että tärkeintä lajissa on mennä tunteella. Askeleet ovat lajissa viime kädessä toissijaisia, olennaisempaa on antaa tanssin viedä.