"Oon 169 cm pitkä ja painan jotain 50 kg. Sanokaa mielipiteenne ja saa sanoo sit iha suoraa."

Keskustelu on lainattu tyttöjen suosimalta nettipalstalta. Paino kuohuttaa omaa identiteettiään etsiviä nuoria, mutta ei se tunnu jättävän aikuisiakaan rauhaan.

Mikä motivoi ihmisiä tavoitteelliseen kuntoiluun? Olen kuullut monenlaisia selityksiä hyvinvoinnin parantamisesta liikunnan riemuun, mutta viime kädessä kaikki syyt pyörivät konkreettisesti oman mahan ympärillä.

Ylipaino on monelle nykyään kirosana. Se kertoo kunnianhimon ja itsekurin puutteesta. Erityisesti naisen ylipainoa katsotaan nenänvartta pitkin. Miehen roikkuvaa vatsaa suvaitaan, sillä se kertoo omistautumisesta työnteolle.

Yle uutisoi taannoin Palkansaajien tutkimuslaitoksen selvityksestä, jonka mukaan hoikat naiset saavat samasta työstä viitisen prosenttia enemmän palkkaa kuin lihavat. Koulutetuilla naisilla palkkaero voi olla jopa 20 % painon perusteella.

Lihavan naisen riski joutua työttömäksi on jopa kaksinkertainen hoikkaan verrattuna.

Mitä ihmettä tämä kertoo yhteiskunnastamme? Työelämässä kilpailu on kovaa, eikä ylipaino sovi kovin monen firman sutjakkaan imagoon.

Ylipainoisten pienempää palkkatasoa on perinteisesti selitetty sillä, että ylipaino vähentää työtehoa. Sosiologit Juho Härkönen ja Pekka Räsänen kritisoivat jo vuonna 2006 tätä väitettä Työelämän tutkimus -lehdessä.

Heidän mukaansa palkan pitäisi loogisesti alentua molemmilla sukupuolilla, jos ylipaino vähentäisi työtehoa. Kaksikon tutkimuksen mukaan lihavat miehet saavat hivenen laihoja enemmän palkkaa.

Lihavien syrjintä ei ole kadonnut Härkösen ja Räsäsen tutkimuksen jälkeen mihinkään. Yhteiskuntamme ihannoi jopa maanisesti laihuutta.

Normaalin painon terveyshyödyt ovat kiistämättömät. Se suojaa esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeilta sekä diabetekseltä. Meidän tulisi kuitenkin sietää erikokoisia ihmisiä.

Suomalaisista ylipainoisia on peräti puolet ja lihavia viidennes. Lihavuuden syitä on monia, eikä valtaosalla painon kertyminen johdu suinkaan laiskuudesta.

Lihavat eivät ole sen huonompia ihmisiä kuin muutkaan. Sen vuoksi heillä tulisi olla samat oikeudet kuin valtaväestöllä.