Urheiluhallit otti syyskuun alussa käyttöön uuden peruutuskäytännön ryhmäliikuntatunneille. Jatkossa tunnille osallistuminen on peruutettava kuutta tuntia ennen ryhmäliikunnan alkua.

Jos tunnille ei mene ja peruutus on unohtunut, liikuntakortilta rapsahtaa sakkona yksi käyntikerta tai yksi päivä kuukausikortilta.

Uudistus kuulosti alkuun karulta, mutta ensimmäisen kuukauden kuluessa uudistus on näyttäytynyt positiivisemmassa valossa. Se tuntuu tehoavan.

Ennen syyskuun alkua liikuntatunnin on ehtinyt peruuttaa kolmea tuntia ennen varausta ja yksi peruuttamaton varaus ei ole vielä tarkoittanut yhtään mitään. Vasta kolmannesta peruuttamattomasta varauksesta on veloitettu yksi käyntikerta tai yksi päivä.

Epäilemättä aiempi varauskäytäntö oli lepsu. Tunnin saattoi peruuttaa viime tingassa, eikä kolmen tunnin varoitusajalla välttämättä löytynyt toista halukasta tunnille.

Sen vuoksi tunneille oli vaikeaa päästä. Esimerkiksi kesällä kaikki Mäkelänrinteen hydrospinning-tunnit tuntuivat olevan varattuja jo viikkoa ennen ajankohtaa.

Tätä tekstiä kirjoittaessa ensi viikon yhdeksästä hydrospinning-tunnista on varattu täyteen vain kaksi. Tunneilla on siis hieman paremmin tilaa kuin aiemmin. Tämä onkin Urheiluhallien tiedotteen mukaan uudistuksen tavoite.

Ryhmäliikuntakävijän kannalta tilanne on siis pääsääntöisesti positiivinen. Uudistus kuitenkin vaatii entistä enemmän ennakkosuunnittelua. Jo puolen päivän aikaan pitäisi tietää, haluaako mennä iltakuudelle varaamalleen liikuntatunnille vai miellyttäisikö tänään enemmän pyöräilylenkki.

Päivän aikana voi tulla myös vastaan yllätyksiä. Esimerkiksi läheisen sairastuminen voi sotkea oman aikataulun.

Peruuttamisen unohtamisesta koituva sakko on tuntuva. Kymmenen kerran ryhmäliikuntakortilla se tarkoittaa 8,20 euron menetystä. Se varmasti motivoi muistamaan peruutuksen.