Minä en ole mikään jooga-tyyppi. Luulin, että se on henkistynyttä keskittymistä, johon minun kaltaiseni tohottaja ei ikinä tule pystymään. Vähänkö siis olin ennakkoluuloinen. Ankaran antibioottikuurin jälkeen en kuitenkaan jaksanut ajatellakaan mitään repivän tehokasta.

Menin siis Veeran vetämään Hot Joogaan varsin epäröiden. Siellä ei edes ollut kunnollista takariviä, jonne piiloutua. Veera sanoi, että aloittelija voi keskittyä hengitystä enemmän liikkeeseen. Kiitos siitä, kun ei minulla millään riittänyt uloshengitystä niin pitkälle kuin piti. Välillä hengitys oli ihan hukassa.

Vain kerran katsoin kelloa ja ajattelin, että vielä puoli tuntia. Sen jälkeen unohdin ajan kulun ja pääsin juoneen sisälle. Hiki alkoi virrata ihanasti. Liikkeet jatkuivat asennosta toiseen. Ehkä on liian runollista sanoa, että ne soljuivat, kun jalka tai käsi välillä tömähti mattoon tasapainon pettäessä.

Veera kertoi koko ajan rauhallisen selkeästi, miten jalka tai käsi nousee ja minne se menee seuraavaksi. Yllättäen löysin muissa lajeissa oppimiani liikkeitä ja huomasin pysyväni mukana. Välillä oli pakko kuivata hikeä kasvoilta. Mikä autuus!

Liikunta on ainakin minulle oiva keino muuttaa päivän etumerkki plussaksi.

Ja lopuksi oli kunnon ihana rentoutus. Jumppavaatteet ja tukka hiestä märkänä lähdin tunnilta ripsarit poskilla ja aurinkoinen hymy huulilla. Puolessa välissä kotimatkaa bussi hajosi. Joku mamma paapatti ja valitti päiväänsä. Minä hymyilin autuaan näköisenä ja luin Antti S. Mattilan Näkökulman vaihtamisen taito -kirjaa. Siinä Rooman valtakunnan keisarina toiminut Marcus Aurelius ”tarjoaa esimerkiksi loistavan metaforan, jonka avulla voi löytää uuden tavan suhtautua kohtaamiimme vaikeuksiin:

”… ja tielleen tulevasta se tekee itselleen käyttöainetta, niin kuin tuli ottaessaan vallan siinä, mitä siihen heitetään. Pienen tuikun tämä olisi sammuttanut, mutta roihuava tuli muuttaa hetkessä itselleen sopivaksi kaiken siihen ladatun ja ahmii sen ja loimuaa sen ansiosta yhä korkeampana.”

Siis vaikeuksien tullen imaise pois tiellesi tulleet ongelmat ja niiden ansiosta roihua entistä korkeammalla liekillä ja pelotta eteenpäin.

Mitäkö tällä on tekemistä joogan kanssa? Näin siinä käy, kun amatööri pääsee nauttimaan hyvästä jooga-tunnista. Sen ansiosta innostuu filosofoimaan vuosina 121 – 180 jKr eläneen Rooman keisarin sanoin.