Sääntö-Suomi puhuttaa. Hetkittäin tuntuu siltä, että meidän kansalaisten omavalintaisilla valtaapitäjillä ja vaikuttajilla saattaisi olla tuottavampaakin tekemistä, kuin (melkein) kaiken (kivan) kieltäminen.

Hyvä tarkoitus säätelyssä ja säännöstelyssä on. Yksilön turvaksi, yhteisön eduksi. Ei vain aina toteudu toivotusti.

Mitäs jos esimerkiksi viheliäisen villasukkaverovilpin, hengenvaarallisen luisteluliukastelun, ja viskigaten verran tarmoa olisi käytetty kansan liikkumaan kannustamiseen? Annettaisiin liikkuville ja itsestään huolta pitäville alennusta kunnallisesta terveydenhuoltopalvelusta? Liikuntabonuksia vakuutusyhtiöistä? Millainen olisi toimiva liikuntalaki? Terveempi kansa kun olisi tuottavampi kansa.

Liike on lääke. Sitä voi nauttia reseptittä ennaltaehkäisevästi ja mielin määrin. Ja liikkumattomuushan tutkitusti tappaa.

Lapset luontaisesti löytävät tapoja ja paikkoja liikkua. Kuvassa yksi veljenpojista palomiesleikissä. "Ai sulla on Tarja-Täti tällainen palotanko.”

Ei ihmistä ole luotu istumaan kyyryssä ja tuijottamaan tietokoneruutua tunnista toiseen. Hirvittää, että meillä on kohta laajakuvasilmät ja vielä laajempi ahteri. Sorjat sääret ovat vain kaukainen muisto niiltä ajoilta, kun ihmiset vielä liikuttivat itse itseään.

Oma kokemus liikunnasta on, että se piristää pimeästikin alkaneen päivän. Sopiva määrä liikettä lantiossa pitää kummasti kunnossa, myös yläpään elämän.

Oletkos muuten nähnyt tällaista? Kuvassa on Aktiivi-istuin. Se on eri kätevä tuote, joka pistää pyllyn pyörimään, ihan vain paikallaan istuen. Aktiivi-istuin tekee tavallisesta tuolista ergonomisen elämyksen! Suosittelen, vesijumppailun lisäksi!

Vesijumppa pelasti aikanaan oman elämäni. Luulin jo, että liikunnan ilo oli osaltani ohi. Fiksu ortopedi opasti polvivaurioista vesijumpalle. Kerran kokeiltuani, olin allasjumppafani. Ja eipä aikaakaan, kun pääsin jälleen valloittamaan tanssilattioita ja aerobic-saleja.

Jos joku maanantainen aamu alkaakin vähän tahmeasti, on viimeistään vesijumpan jälkeen olo energinen. Pukukaappi ja tukka auki, pöksyt jalkaan ja elämässä eteenpäin.

Jokaiselle meistä löytyy varmasti oma sopiva tapa liikkua. Jos sinusta tuntuu, ettet pidä liikunnasta, et ehkä ole vielä vain löytänyt omaa lajiasi. Iloisesti eri lajeja kokeilemaan!