Triathloniin tarkoitettujen märkäpukujen valmistajia on lukuisia. Mallien hintahaitarikin on suuri (150–1000 €). Mitä kannattaisi huomioida märkkäriostoksilla?

Hankinta on varminta tehdä alan erikoisliikkeestä, esimerkiksi monien pyöräkauppojen valikoimiin kuuluu märkäpukuja. Lisäksi Mäkelänrinteessä järjestetään lauantaina 18.4. Yöuinti, jossa on mahdollista testata ja ostaa useita erilaisia pukuja.

Etsi sopiva koko

Eri valmistajien puvut ovat hieman erimallisia. Esimerkiksi hartialeikkaus, hihansuiden tiukkuus ja kauluksen malli vaihtelevat merkistä toiseen. Kokotaulukoiden perusteella ei siis kannata lähteä ostamaan pukua vaikkapa nettikaupasta.

Märkäpuku tulee aina pukea varovasti päälle, mieluiten hanskat käsissä. Tästä videosta näet oikeaoppisen märkkärin pukemistyylin.

Sovittaessa kannattaa liikuskella ja pyöritellä käsiä. Puvun tulee olla napakka eli siihen ei saa jäädä "makkaroita", mutta se ei myöskään saa puristaa epämiellyttävästi. Toisaalta kannattaa huomioida, että lahkeiden ja hihansuiden pituudella ei ole juurikaan merkitystä, niitä kun voi lähes kaikissa malleissa leikata lyhyemmiksi. Tärkeintä siis on, että selkäosa ja puvun leveys ovat itselle sopivat.

Märkkäri lämmittää

Märkkärillä tarkenee mukavasti, kun veden lämpötila on noin 17 C tai enemmän. Esimerkiksi Vantaan Kuusijärvessä voi yleensä polskia pitkiäkin treenejä toukokuun loppupuolelta syyskuun alkuun. Ilman pukua avovesikausi nipistyisi heinäkuuhun.

Eri valmistajien märkäpuvut eivät juuri eroa lämmittävyyden kannalta. Itse asiassa lähes kaikkien triathlonmärkäpukujen materiaalina käytetään samoja japanilaisia yamamoto-neopreeneja. Yamamotoja on useita eri laatuja (eri pehmeys, sitkeys, liikkuvuus) ja eri merkkien puvuissa sekä eritasoisissa puvuissa on luonnollisesti eri yamamotoja. Esimerkiksi tönkömmästä neopreenista tehty aloittelijoiden malli saattaa olla jopa lämpimämpi kuin pehmeämmästä neopreenista tehty, käsille liikkuvuutta tarjoava, huippumalli.

Märkkäri kelluttaa

Märkkäri nostaa uintiasennon lähemmäksi pintaa. Tämän vuoksi uintivauhti nopeutuu uimarista riippuen noin 4-8 s / 100 m. Aloittelijoita puku auttaa yleensä eniten ja esimerkiksi moni uintipotkujen kanssa altaassa tuskaileva (mies)uimari lähtee ihan lentoon märkkärin päälle saatuaan!

Oma uintityyli ja kelluttavuuden tarve on hyvä tiedostaa märkäpukua valittaessa. Toisissa malleissa kelluttavaa neopreenia on lahkeissa enemmän kuin toisissa. Hyvän potkutekniikan omaavalla uimarilla erittäin kelluttava puku voi jopa nostaa jalat "sutimaan ilmaan".

Otepaneelit ja vartalonkiertotuki auttavat eniten kokenutta uimaria

Kalliimmissa märkäpuvuissa on kyynärvarsissa erilaisia otepaneeleja. Niiden ideana on, että vedestä saadaan vahva ote mahdollisimman suuresta vesimassasta. Eniten tästä on hyötyä niille uimareille, joiden uintitekniikka on jo sillä mallilla, että veto suuntautuu oikeaoppisesti.

Hienoimmissa pukumalleissa on erilaiset neopreenit aseteltu niin, että puvun kelluttavuusominaisuudet auttavat vartalonkiertoa. Lisäksi puvuista löytyy kompressiota tukemaan keskivartalon syviä lihaksia. Myös näistä ominaisuuksista hyötyy sitä enemmän, mitä paremmalla mallilla oma uintitekniikka on, sillä tuet eivät ole niin vahvoja, että ne pakottaisivat kroppaan oikeaa liikemallia.

Totuttele märkkäriuintiin

Märkäpuvulla uiminen vaatii hieman erilaista tyyliä kuin ilman pukua uiminen. Tämän linkin takaa löydät loistavan tekstin siitä, miten avovesiuinti eroaa allasuinnista.

Märkkäriuintia voisi kuvailla voimauinniksi ja se rasittaa usein olkapää- ja käsilihaksia enemmän kuin ilman pukua polskiminen. Vedon ote, palautus, uintirytmi ja jalkojen käyttö ovat märkkärillä hieman erilaisia kuin ilman pukua. Niinpä märkäpuku-uintiin kannattaakin totutella muutaman kerran ennen kisatapahtumaa. Jotkut seurat ja valmennusporukat järjestävät myös ohjattuja avovesiuintikouluja, pääkaupunkiseudulla tällainen pidetään esimerkiksi Kuusijärvellä.

Huolla pukua

Kun märkäpuvusta pitää hyvän huolen, kestää se vuosia. Heti ensiostoksilla kannattaa hankkia märkäpukuliimaa, jolla voi paikata puvun pintaan helposti syntyvät pienet kynsiviillot.

Märkäpuku on tärkeää huuhdella puhtaalla vedellä jokaisen käyttökerran jälkeen. Pukua tulee kuivattaa ensin nurinperin vähintään muutaman tunnin ajan ja vasta tämän jälkeen kääntää se kuivumaan oikein päin. Pukua ei saa ikinä jättää aurinkoon kuivumaan.

Rasva estää hiertymiä

Vaikka puku olisi oikeankokoinen, tulee siitä varsinkin suolavedessä uitaessa helposti hiertymiä kaulaan ja mahdollisesti myös kainaloihin. Näihin paikkoihin kannattaa laittaa hiertymisen estävää rasvaa. Monet märkäpukukauppiaat myyvät tähän tarkoitukseen erityisesti tarkoitettua voidetta. Myös perinteinen babyoil toimii mainiosti, tosin jotkut väittävät sen haurastuttavan neopreenia, mitä en kyllä itse ole havainnut.

Halutessaan rasvaa voi laittaa myös pohkeiden alueelle lahkeiden sisäpuolelle. Näin puvun saa liukkaammin pois ja vaihto uinnista pyöräilyyn sujuu muutamia sekunteja nopeammin.

Avovesiuinti on ehdottomasti juttu, jota Suomessa kantsii kokeilla. Nautinnollisia polskutteluja kaikille!