Liikuttaako liikkuminen sinua tai liikuttaako liikkumisessa jokin sinua? Vai eikö liikkuminen liikuta sinua? Ihmettelet ehkä sitäkin, miten ja miksi joku toinen liikkuu tai miksi toiset taas eivät ymmärrä liikuttua liikunnasta. 

Voin sanoa, että et ole yksin ihmetyksesi kanssa. Liikkumista on tutkittu pääasiassa fysiologien, pedagogien ja valmentajien toimesta. Tiedämmekin varsin paljon liikkumisen terveysvaikutuksista, liikunnan ohjauksen, opettamisen ja valmentamisen periaatteista ja menetelmistä.

Tiedämme aika hyvin senkin, ketkä liikkuvat ja ketkä eivät. Me liikuntasosiologit osaamme jopa kohtuullisen hyvin sanoa, miten koulutus, sosiaalinen tausta tai asuinpaikka vaikuttaa liikkumiseemme.

Voikin tuntua siltä, että kaikki syyt olla liikkumatta, ovat tekosyitä. Jokainen meistä on syväpesty liikkumisen autuaaksi tekevällä vaikutuksella. Ja silti joukossamme on luopioita – ihmisiä, jotka eivät liiku tai eivät liiku tarpeeksi.

Jotkut myös liikkuvat ”väärin”. He eivät ymmärrä harjoittelun periaatteita, eivät syö oikein, eivätkä lepää riittävästi. Joku juoksee liikaa, kun pitäisi punnertaa. Toinen tykkää liikkua pallon perässä, vaikka järkevämpää olisi pyöräillä. Näitä juttujahan mediat ovat täynnä.

Ja SoMessakin kiistellään kiihkeästi – monet liikkujat ovat puritaaneja, kurinalaisia yhteen totuuteen uskovia. Tieto ja oma kokemus yhdistyvät liikunnan kentillä usein voimakkaaksi näkemykseksi. Se on yksi liikuntakulttuurin käyttövoimista; ihmiset ovat intohimoisia ja he liikuttuvat tekemisistään muutenkin kuin fyysisesti. 

Kaikki eivät kuitenkaan liikutu samoista kokemuksista. Liikkumisen merkitys on jokaiselle meistä omanlaisensa, vaikka yhteistäkin tietysti löytyy. Liikuntasosiologia kiinnostaakin tuo yksityisen ja yhteisen leikkauspiste – miten omat kokemuksemme, omat tarinamme rakentavat yhteistä kertomusta liikuntakulttuurista ja miten se vaikuttaa takaisin yksilöllisiin kokemuksiimme.

Jos sinua kiinnostaa tietää, miksi minä liikun, mutta myös miksi sinä itse ja kaverisi liikkuvat tai liikkuisivat, niin tule mukaan liikuttumaan. Olen varma, että opit jotakin uutta omasta liikkumisestasi seuraamalla näitä blogejani ja klikkaamalla itsesi omalle blogisivulleni www.miksiliikun.fi 

Liikuttaako –blogissa tohtori tulkitsee erilaisia liikuntakokemuksia, antaa käsitteitä ja työkaluja oman liikkumisesi itsearviointiin ja ymmärtämiseen. Tavoitteena on vahvistaa liikkumisen merkityksiä elämässäsi ja lisätä liikuntaa arkeesi. Liikkuminen on liikuttumista.

Vinkki: Ohjelma liikuntabuumista. Yle Puheen iltapäivä, 29.10.2014: http://areena.yle.fi/radio/2413474