Aamulla heräät ja istahdat aamupalapöytään. Sen jälkeen luultavasti istut esimerkiksi bussissa tai ajat omalla autolla töihin. Istutko töissä toimistossa? Käyt lounaalla sekä kahvitauolla, istutko taas?

UKK-instituutti on tehnyt istumasuositukset ja se on seitsemän tuntia per päivä. Tuo tuntimäärä tulee helposti täyteen, eikö vain? Tästä linkistä voit laskea helposti oman päivittäisen istumamääräsi sekä sen, tuleeko viikossa täyteen terveysliikuntasuositusten mukainen liikuntamäärä.

Mitä haittaa on sitten istumisesta?

Istuminen on staattista ja se huonontaa ryhtiä, koska hyvän ryhdin ylläpito pitkään on lähes mahdotonta. Niskahartia-seutu jäykistyy, selkään voi tulla kiputiloja ja aineenvaihdunta hidastuu, koska emme liiku.

Tuumasta toimeen!

Omaa passiivisuutta on helppo vähentää. Nouse välillä seisomaan ja tee pari kyykkyä ja palaa alas istumaan. Kun tunnet jämähtäväsi asentoon, niin tee muutama venytys tai hae lasillinen vettä ja pyörittele hartioitasi.

Suosituksena on istua yhtäjaksoisesti vain 30 minuuttia ja sen jälkeen pitää tauko istumisesta. Muista myös istuessasi vaihtaa eri istuma-asentoja, jos mahdollista.

Vinkit työasennon vaihteluun päivän aikana:

  • Jos toimistossasi on säädettävä työpöytä, säädä se korkeammalle, jolloin voit työskennellä seisoma-asennossa.
  • Tarvitsetko kollegan apua? Kävele mieluummin hänen luokseen, kuin että istuisit ja soittaisit tai laittaisit meiliä.
  • Aseta joku ajastin, joka muistuttaa sinua nousta seisomaan puolen tunnin välein.
  • Voisiko kahvitauon pitää seisten?

Teimme kahden minuutin pituisen taukojumppavideon työharjoittelija Akseli Haltian kanssa.

Katso jumppavideo ja tee mukana!

Katso venytykset ja tee mukana! 10 sekuntia / liike

 


Omaohjaaja Soile Wirtanen
Olen ollut liikunnan parissa valmentajana sekä ohjaajana yli kymmenen vuotta. Ryhmäliikuntaohjaajana olen toiminut suurimman osan siitä ajasta. Ohjaan tällä hetkellä ryhmiä vauvasta vaariin. Liikuntataidot opitaan jo hyvin nuorena ja työssäni näenkin koko elinkaaren liikkujia. Pyörivä kivi ei koskaan sammaloidu!