Alppihiihtäjä Andreas Romar loukkasi kantapäänsä viime vuoden lopulla. Vammaa hän kuntoutti vesijuoksemalla. Nyt Andreaksella on ”vihreä kortti” lääkäriltä eli kantapään murtuma on parantunut ja rinteet odottavat innokasta kilpailijaa.

Vielä kuusi viikkoa ennen Sotshin olympialaisia Andreas Romar eli toivossa päästä osallistumaan kisoihin ja kuntoutti jalkaansa vesijuosten, uiden ja kuntosalilla. Harjoittelua ei kielletty, sillä alkuun tilanne ei näyttänyt niin pahalta. ”Olympialaiset olivat hyvä motivaattori, sain treenattua siinä vaiheessa ja olin ihan hyvässä kunnossakin.” Tammikuussa jalka kuvattiin uudelleen ja silloin kiellettiin laskeminen. ”Olihan se aika kovaa aikaa, piti kävellä sauvoilla 12 viikkoa”, tuumaa Andreas Mäkelänrinteen kahvilassa.

Missä on vauhti?

Vesijuoksu tuli Andreakselle tutuksi. Joka toinen päivä oli laitettava juoksuvyö päälle ja suunnattava altaaseen tunnin tai puolentoista ajaksi. Lajista puuttui kuitenkin vauhti ja treenaus vaihtui usein uimiseen. ”Siinä huomasi, miksi tulee harrastettua alppihiihtoa ja miksi se on lähellä sydäntä ja viehättää. Vauhti ja vaaralliset tilanteet. Vesijuoksussa vaarallisin tilanne on se, että pääset portaat alas altaaseen liukastumatta”, hän naurahtaa. Vesijuoksu on kuitenkin pysynyt mukana alppihiihtäjän harrastuksissa.

Kaksi MM-laskijaa samassa perheessä

Myös Andreaksen sisko, Tii-Maria, on ollut alppihiihtäjä MM-tasolla. ”Kotona rohkaistiin harrastamaan eri lajeja suunnistuksesta purjehdukseen. Isäni on entinen yleisurheilija. Ehkä isällä oli vähän toiveita, että olisin lähtenyt samalle polulle. Meillä tehtiin kuitenkin sitä, mitä lapset halusivat. Kun olimme 7-vuotiaita, lehdessä oli Vaasan Hiihtoseuran ilmoitus. Siitä sitten alkoi aktivoituminen tähän juttuun - molemmat tykättiin laskemisesta ja meillä oli hyvä porukka.”

Tavoitteet korkealla

Opinnot ammattikorkeakoulussa työllistävät Andreasta kilpaurheilun lisäksi: ”Aloitin viime vuonna ja hyvin olen päässyt eteenpäin. Se tuo tasapainoa elämään. Ja ei jää ihan tyhjän päälle, jos urheilu-ura loppuu”. Ura ei ole loppumassa ainakaan vielä. Edessä ovat muun muassa alppihiihdon MM-kisat ensi vuonna Vailissa, Coloradossa. ”Heinäkuun lopussa on tarkoitus lähteä ensimmäiselle lumileirille Sveitsiin ja sen jälkeen Chileen. Siitä se rumba taas lähtee pyörimään. Tavoitteena on parantaa edellisiä sijoituksia, mikä tarkoittaa mitalia. Pitää olla korkeat tavoitteet”, Andreas sanoo ja lähtee vesijuoksemaan Mäkelänrinteen altaaseen.

http://andreasromar.fi/

Vesijuoksukurssit