Vaaniva ikäkriisi ja pyöräilyonnettomuus pysäyttivät Marco Mäkisen. Hän päätti olla alistumatta vanhan invalidisoituneen ukon osaan. Alkoi kovatavoitteinen kunnonkohotus. Usko onnistumiseen johti tielle, jolta ei ole paluuta entiseen. Siitä pitävät osaltaan huolen myös samalla löytyneet uudet ystävät.

Joka aamu ennen hallin aukeamista kello 6.15 Mäkelänrinteen ulko-ovelle kokoontuu sama uimariporukka. Siihen kuuluu myös superaamuvirkku Marco Mäkinen, Suomen johtava brändiasiantuntija, joka tapansa mukaan on jo ehtinyt tehdä päivän tärkeimmän työtehtävänsä. Hänelle aamu on erittäin merkityksellinen.

- Monista hyvänhuomenentutuista on tullut jonossa pikku hiljaa hyviä ja tärkeitä ystäviä. Samanhenkisten, eri elämänaloilla toimivien ihmisten kanssa keskustelu avaa ikkunoita työn ulkopuoliseen elämään, joka kiireisimpinä työvuosina kutistui aivan liian kapeaksi. Sillä ei ole porukassa väliä, oletko huippukuntoinen, sisukas kuntoutuja tai siltä väliltä. Kavereita kannustetaan ja tiukoista paikoista selvitään huumorilla, kuten silloin, kun joku lonkkaleikkauksen jälkeen nilkuttelee askeltamaan vesijuoksuradalle, kertoo nykyisin TBWA Helsingin varatoimitusjohtajana työskentelevä Marco.

Vahva tahto vie tavoitteeseen
Pyöräilyonnettomuudessa loukkaantunut olkapää jouduttiin leikkaamaan useasta kohtaa, kun se ei meinannut korjaantua. Lisäksi Marco teki hulluna fysiikkaharjoituksia, jotta saisi olkapään kuntoon.

- Ikäkriisi nosti päätään. Mietin, tuleeko minusta vanha ukko, ja vielä invalidisoitunut. Silloin päätin, että jos ikinä selviän tästä, alan treenata täysmatkan triathlonille. Reilun puolen vuoden päästä se jo onnistuikin. Kaikki on mahdollista, kun haluaa. Ei kannata tyytyä liian vähään.

Uidessa mieli lepää
Marco kävi nuorena pullistelemassa punttisalilla. Koululiikunnassa hän ei pärjännyt, vaan tunsi aina olevansa kömpelö.

- Uintikin oli alkuun melkoista räpiköintiä. En osannut vapaauintia, mutta tahkosin sinnikkäästi. Porukka auttoi pyytämättä pikku vinkeillään ja otin myös tekniikkatunteja.

Nyt Marco ui kolme kertaa viikossa 4-5 kilometriä ja muulloin puolitoista. Aamu-uinti kuuluu rutiineihin myös reissussa. Lisäksi hän käy kuntosalilla, pyöräilee ja juoksee.

- Vanhempana täytyy harrastaa monia lajeja ja myös kehon huoltoa. Mielelle uinti on lepoa. Uidessa syntyy myös hyviä ideoita.

Helppo kokeilla uutta ja onnistua
Märskyssä ja muissa Urheiluhallien paikoissa Marco nauttii hyvästä tunnelmasta.

- Kaikkialla on sellainen myönteinen ja kannustava ”kyllä onnistuu” -fiilis. Palvelu on ystävällistä. Kukaan ei yritä pakkomyydä mitään. Porukka pukeutuu treenatakseen, ei esiintyäkseen. Laitteet ovat helppokäyttöisiä, ja kun sama kortti käy kaikkialla, on helppo käydä eri paikoissa ja innostua kokeilemaan jotain uutta. Kävin minäkin kerran uteliaisuudesta spinningissä, vaikka tiedän, etteivät ryhmäliikuntatunnit ole minun juttuni, Marco nauraa.