Maija-Liisa Juvonen käy Mäkelänrinteessä kerran viikossa uimassa puoli kilometriä. Matka kotoa Sofianlehdonkadulta taittuu kävellen. Tämä yhdistelmä on hyvää kuntoilua. Etenkin kun ottaa huomioon, että kuntoilija on 90-vuotias.


Mäkelänrinteessä ensimmäisten joukossa

Kun Mäkelänrinteen uintikeskus avattiin vuonna 1999, Maija-Liisa Juvonen oli miehensä kanssa siellä uimassa ensimmäisten joukossa. ”En nyt ihan ensimmäisellä ovenavauksella, mutta heti ensimmäisenä päivänä kyllä”, Maija-Liisa nauraa. Siitä lähtien Mäkelänrinne on ollut paikka, jossa hän on käynyt säännöllisesti: aluksi muutaman kerran viikossa mutta iän kartuttua kerran viikossa.

Elämänmittainen suhde uintiin

Maija-Liisa kertoo saaneensa kipinän uintiin jo elämänsä ensimmäisen kolmentoista vuoden aikana, jolloin hän asui Pohjanmaalla, nykyisen Siikalatvan kunnassa joen rannalla. ”Siskon kanssa kesäisin uimme päivittäin. Isälläni oli tapana sanoa, että uudestaan saa mennä uimaan vasta kun tukka on kuivunut.” Hetket veden äärellä ovat olleet merkittäviä, ja niistä on syntynyt elämänmittainen uintiharrastus. ”Sisareni kanssa teimme kesäisin kaislakerppuja. Eli keräsimme ison nipun kaisloja ja sidoimme ne yhteen. Ne kannattelivat lasta, ja niiden päällä joessa saattoi kellua selällään ja katsella taivaan pilviä ja löytää sieltä kaikenlaisia kuvioita. Toki aika kultaa muistot, mutta ne hetket ovat jääneet mieleen”, Maija-Liisa muistelee.

Harrastus periytyy sukupolvelta toiselle

Myöhemmin omat tyttäret ovat perineet liikkuvan elämäntavan kotoa. ”Mieheni on opettanut molemmat tyttäremme uimaan. Muistan elävästi, kun kerran tulin hiukan heidän jälkeensä Kumpulaan ja nuorempi tyttäreni juoksi vastaan huutaen, että osaan uida, osaan uida. Kyllä halu liikkua peritään perheestä ja kotoa.” Maija-Liisa onkin päässyt kokemaan esimerkiksi vanhemman tyttären uintikilpailuvoiton tuoman onnentunteen.

Ihmisenä, joka on aina ollut puuhakas, on vaikeaa ymmärtää löhöilyelämäntapaa. Ja vaikkei hän pitkän iän salaisuutta haluakaan nimetä, niin aktiivisesta elämänasenteesta se kuitenkin näyttää kumpuavan. Asennetta kuvaa hyvin se, että Maija-Liisa opiskeli työn ohella aikuisiässä valtiotieteen maisteriksi. Perheen tuki oli tuolloin tärkeää: aviomies otti viikoittaisen imurointivuoron ja tyttäret auttoivat keittiötöissä. Nyt hän katselee jo neljättä sukupolvea ja harmittelee, ettei pääse näkemään mitä lapsenlapsenlapsista tulee. Mutta ainakin heille on annettu pitkän ja pirteän elämän malli.

Toiveena terveys

Maija-Liisan toive tuleville vuosille on selkeä: ”Tämä on aika proosallinen toive. Että pysyisi tässä kunnossa. Ja että 91-vuotias mieheni pysyisi myös. Olemme olleet 65 vuotta naimisissa, ja kai me sitten kiusaamme toisiamme pysymään elossa. Mäkelänrinteeseen on tarkoitus mennä vielä lukuisia kertoja.”

Oletko eläkkeellä ja haluaisit alkaa liikkumaan tai tutustua uuteen lajiin? Seuraavilla kursseilla pääset turvallisesti ja mukavasti alkuun.

Tutustu vesiliikuntaan -kurssi

Tutustutaan vesijuoksuun ja vesivoimisteluun.Perusliikkeisiin yhdistetään monipuolisesti lihaskunto- ja liikkuvuusharjoitteita. Ohjauskerroilla hyödynnetään erilaisia vesiliikuntavälineitä ja hiotaan hieman uimistakin. Hinta 45 € (5 krt / 45 min)

Kontula
to klo 11.00 -11.45 (13.2.-13.3.)

Mäkelänrinne
to klo 12.30 -13.15 (16.1.-13.2.)
to klo 12.30 -13.15 (20.2.-20.3.)

Vuosaari
pe klo 12.30 -13.15 (28.2.-28.3.)

Ilmoittaudu kurssille

Tutustu kuntosaliin -kurssi

Turvallinen, innostava ja edullinen tapa aloittaa kuntosaliharjoittelu. Jokainen pienryhmän osallistuja saa oman kuntosaliohjelman, joka käydään henkilökohtaisesti läpi kurssin aikana. Hinta 45 € (5 krt /60 min)

Malmi
to klo 14.30 -15.35 (16.1.-13.2.)
to klo 14.30 -15.35 (27.2.-27.3.)
to klo 14.30 -15.35 (3.4.-8.5.)

Vuosaari
ke klo 12.00 -13.00 (29.1.-26.2.)
ke klo 12.00 -13.00 (12.3.-9.4.)

Ilmoittaudu kurssille

Tehostartti senioreille

Senioreille suunnattu 10 kerran TEHO-starttikurssi,​ jonka tavoitteena on sosiaalisen kanssakäymisen lisäksi tutustua eri liikuntalajeihin ja saada tietoa ikääntyneiden liikunnasta ja ravinnosta. Kurssiin sisältyy 1 luento, 2 kpl kehonanalyysi-mittauksia ja viikoittaiset ohjatut liikuntakerrat sisältäen lihaskunto-, liikkuvuus-, vesiliikunta- ja tasapainoharjoituksia.Hinta 125 € (10 krt /60 min)

Vuosaari
pe klo 11.00 -12.00 (7.2.-11.4.)

Lisätietoja kurssista ja sen sisällöstä saat Vuosaaren asiakaspalvelusta puh. 09 3488 6750 tai suoraan ohjaajalta jaana.hirvonen@urheiluhallit.fi

Ilmoittaudu kurssille