Aleksi Seppänen loikkasi sattuman kautta telineiltä tanssiparketille 8-vuotiaana pojannaperona. Nyt hän elää parasta aikaa tanssin ammattilaisena. Triathlonista tanssija löysi ensimmäisen aikuisiän harrastuksensa. Tulevaisuuteen hän varautuu opiskelemalla osteopaatiksi.

Aleksi Seppänen aloitti telinevoimistelun harrastamisen kotikaupungissaan Oulussa jo ennen kouluikää. Kerran harjoitukset oli yllättäen peruttu tanssikilpailujen vuoksi.

”Jäin aikani kuluksi katsomaan kilpailuja. Tanssi oli minusta todella makeeta. Halusin ja pääsin mukaan, sillä olin aikamoinen pässi”, tanssija nauraa.

Aleksi oli koulussa musiikkiluokalla. Siellä ei ollut tavatonta, että pojat tanssivat. Päinvastoin, luokalla oli jopa alle 10-vuotiaiden kilpatanssin Suomen mestari. Pian alkoi Aleksinkin kilpaura. Telinevoimistelu jäi muutaman vuoden kuluttua, samoin uimahypyt. Musisointikin loppui, ja trumpetin myynnistä saaduilla rahoilla tehtiin kisamatka Englantiin.

Parasta tanssin aikaa
Aleksi kilpaili 25 vuotta ja on saavuttanut eri sarjoissa useita vakiotanssien ja 10-tanssien Suomen mestaruuksia. Lajeissa hänellä on yksi ehdoton suosikki: ”Tango on täyttä ajoa. Siinä ei aleta hyssyttelemään missään vaiheessa.”
Kilpailu-uran jälkeen Aleksi lähti kahdeksi vuodeksi opettajaksi Hongkongiin.

”Koko ikäni olen elänyt tanssilla. Nyt elän ammattilaisena elämäni parasta aikaa. Saan tehdä sitä, mitä haluan ja mistä pidän. Teen tanssiesityksiä ja koreografioita, tanssin ja joskus opetan.”

Tv:stä tutuksi Aleksi on tullut ”Tanssii tähtien kanssa” ja ”Suomen Dance”-ohjelmien useilta kausilta. ”Pelkkä julkisuus ei takaa töitä, vaan esimerkiksi jokaiseen teatteriesitykseen mennään koetanssin kautta”, ammattilainen muistuttaa.

Itse on pidettävä itsestään huolta
Tanssivuodet ovat opettaneet Aleksin kuuntelemaan omaa kehoaan ja mieltään sekä toimimaan niiden signaalien mukaan.

”Kukaan ei pidä huolta minun hyvinvoinnistani ellen tee sitä itse. Oman kokemuksen kautta tiedän, mitä ihminen tarvitsee, siksi osteopatian opiskelu on ihan minun juttuni. Se on kokonaisvaltaista ja kokonaisuuteen keskittyvää terveyden hoitamista ja edistämistä. Hyödyn siitä itse ja valmistuttuani voin myös auttaa muita.”

Paritanssit on monipuolinen harrastus. ”Ne kehittävät kehoa laaja-alaisesti sekä parantavat kehon koordinaatiota ja hallintaa. Tanssiessa on kuunneltava myös parin kehoa, sen signaaleja ja impulsseja. Laji on fyysisesti rankka ja se vaikeutuu, mitä pidemmälle edistyy. Fyysistä rasitusta keholle tuleekin riittävästi työn kautta, mutta lihaskunto ja -huolto on tehtävä erikseen. Harjoittelussa minulla on vain yksi periaate: Painoihin en koske.”

Kilometrejä kauhoen tai leikitellen
Triathlonista tuli pari vuotta sitten Aleksin aikuisiän harrastus. ”Altaassa kauhominen on lempeää urheilua. Se on minulle kuin liikemeditaatiota.” Sitä Aleksi tekee Mäkelänrinteen altaassa muutaman kilometrin vähintään kaksi kertaa viikossa, usein tuplasti useammin. Hyviä tekniikkavinkkejä omaan menoonsa tanssija on saanut uimaopettaja Sebastian Dannbergiltä. Muuten hän harjoittelee itsekseen.

Vähintään viikoittain Aleksi suuntaa uintikeskukseen lisäksi 6-vuotiaan Reiska-poikansa kanssa.
”Reiska oppi uimaan kunnolla vuosi sitten ihan omalla tekniikallaan. 200 metriä menee jo putkeen välillä koiraa uiden, välillä selällään. Yhteiset uintiretkemme tukevat pojan uintiharrastusta ja ovat meille kivaa yhteistä tekemistä. Silloin en ajattele lainkaan omaa harjoitteluani.”

 

Paritanssien perussanasto
Kilpatanssit = Vakio- ja latinalaistanssit
Vakiotanssit = Hidas valssi, tango,
wienin valssi, foxtrot ja quickstep
Latinalaistanssit (lattarit) = Samba, cha-cha,
rumba, paso doble ja jive
10-tanssit = Kaikki viisi vakiotanssia ja
viisi latinalaistanssia

Kilpatanssin harrastajat
Neljävuotiaista ylöspäin ilman ikärajaa.
Vanhimmat ovat tällä hetkellä yli 70-vuotiaita.