Missä tahansa Ville Haapasalo liikkuukin, ihmiset tulevat juttelemaan. Vedessä mies saa olla omissa oloissaan – rauhoittua ja miettiä, kuunnella kuplia ja katsella kaloja.

Näyttelijä, televisiojuontaja, supertähti Ville Haapasalo on juuri haastattelun alla palannut kuukauden mittaiselta reissulta. Tällä kerralla hän oli tekemässä kalastusohjelmaa Venäjällä: hän kalasteli mitä erikoisimmissa paikoissa ja kokkaili mitä oudoimpia ruokia. Heti putkeen mies lähti tekemään Ylen uutta tv-sarjaa ja kiertämään Altain vuoristoa Siperian ja Keski-Aasian rajalle.

- Työni eivät ole siellä, missä asun. Reissussa minulta puuttuu arki ja selkeä arkirytmi, Ville toteaa.

Kouluikäisten lasten isä on alkanut miettiä, että voisi matkustaa vähemmän. Elämä on jatkuvaa menemistä ja tulemista.

- Minulla ei ole mitään työntekoa vastaan, mutta matkakilometrit alkavat tulla täyteen. Voisin tehdä enemmän töitä paikoillani.

Viritelmiä siihen suuntaan jo on. Maailmalla eri ruokakulttuureihin tutustunut innokas kokkaaja on avaamassa ravintolaa Helsingin keskustaan.

Arkirutiinina aamu-uinti
Kun Ville on perheensä luona, hän käy uimassa joka aamu. Mäkelänrinteen Uintikeskus on kätevästi matkan varrella.

- Heitän lapset aamulla kouluun ja käyn samalla uimassa. Uin kilometrin tai pari ja käyn suihkussa ja aamupuurolla. Unihiekat karisevat silmistä, ja uinnin jälkeen olen kuin uusi ihminen. Uinnista saa hirveän hyvän alun päivälle, hän hehkuttaa.

Uinti on myös luonnonvesissä viihtyvälle Villelle muutakin kuin urheilua. Vesi rauhoittaa, ja uidessa kuuluisa elokuvatähti ja tv-julkimo saa olla yksin omien ajatustensa kanssa. Uinti jos mikä, samoin kuin sukeltaminen, on hänelle omaa aikaa.

- Kuuntelen kuplien ääntä ja katselen kaloja.

Omat lapsensa hän opetti uimaan heti, kun nämä oppivat kävelemään.

- Etteivät pelästy, jos tippuvat joskus veteen. Uimataito on ihmiselle hirveän tärkeä.

Työ ja showbisnes haittaavat liikkumista
Lapsena Ville vietti kaikki kesät järvessä. Kotona Hollolassa oli viiden kilometrin säteellä seitsemän järveä. Hän oli muutenkin aktiivinen: pelasi jääkiekkoa, potki palloa, harrasti kansantanssia ja teatteria.

- En oikeastaan muuta tehnytkään kuin urheilin. Jopa opettajat olivat sitä mieltä.

Nyt hän tekee ympäripyöreitä työpäiviä, istuu jatkuvasti lentokoneessa, ravaa haastatteluissa ja piipahtaa välillä hymyilemässä punaisella matolla Venäjällä. Pitkiin työpäiviin ei hirveästi mahdu liikuntaa, eikä syömään ehdi terveellisesti.

- Työni ei ole fyysisesti rankkaa, mutta kuntoa tarvitaan siihen, että pystyy tekemään 16-tuntista päivää kolme viikkoa putkeen.

Onnellinen suomalainen
Kesällä ja lomalla Ville koettaa syödä terveellisesti ja ulkoilla.

- Samaa hyvänolon tunnetta, joka liikkumisesta tulee, ei saa mistään muualta. Liikunnan merkitys vain kasvaa iän myötä.

Maailmalla kiertely on opettanut hänet arvostamaan kotimaan liikuntamahdollisuuksia.

- Ollaan onnellisia siitä, että meillä on Urheiluhallit ja muut liikuntapaikat. Itänaapurissamme ei ole vastaavia harrastusliikuntamahdollisuuksia. Suomessa asiat ovat kaikin tavoin todella hyvin.