Kuva: Kari Kuukka

Tumppi Valokainen pulahtaa uima-altaaseen neljänä iltana viikossa ja vetelee fiiliksen mukaan vuorotellen rintaa, selkää ja vapaauintia. Mies on tuttu näky Mäkelänrinteen ja Kallion uimahalleissa, kesäisin myös Stadikalla ja Kumpulassa.
”En ole mikään himomatkauimari. Joskus uin parisataa metriä, joskus tulee uitua kilsa”, Tumppi kertoo.
Hän nauttii siitä, että uidessa saa olla omillaan.
”Vesi kannattelee, vesi on raikasta, vedessä tulee kevyt olo. Fiilis on vähän kuin leijuisi avaruudessa, ja silti kaikki lihakset saavat liikuntaa”, Tumppi sanoo.
”Uinti on ihmiselle luonnollinen olotila ja ainoa liikuntalaji, joka minulla auttaa selkäsärkyyn ja -jumituksiin.”
Pitkän linjan punkkari soittaa Pelle Miljoona Unitedissa ja keikkailee keväästä syksyyn jokaisena viikonloppuna. Keikkamatkoja on ympäri Suomen, ja Tumppi joutuu istumaan autossa satoja ja taas satoja kilometrejä. Lisäksi mies tekee muutamana aamuna tai iltana viikossa lähihoitajan töitä akuuttiosastolla. Ei ihme, että selkä huutaa välillä hoosiannaa. Taustalla on yli kymmenen vuotta sitten havaittu välilevyn pullistuma.
”Parhaiten selkäni elpyy, kun yhdistän uinnin kävelyyn. Kävelen uimahallille ja sieltä pois”, Tumppi sanoo.

Kuin kuha vedessä

Tumppi kertoo uineensa skidistä saakka. Uinnin alkeet hän oppi alle kouluikäisenä.
”Muistan, kun olin Kallioniemen kesäsiirtolassa ja isommat kundit työnsivät minut veteen. Oli pakko vaan uida, vaikka olin vielä vähän kilpikonna. Olin juuri luopunut käsipohjasta ja osasin räpistellä muutaman metrin”, Tumppi sanoo.
Siihen aikaan vedet olivat kirkkaita, ja Tumpista oli kiva katsella pieniä ahvenia ja muuta vedenalaista elämää. Uimataito teki poikaan lähtemättömän vaikutuksen. Hän innostui uimisesta niin, että liittyi Kuhat-nimiseen uintiseuraan ja kilpaili myös koulun uintijoukkueessa.
”Kotonani on vieläkin tallella joitakin palkintoja, jotka voitimme koulujen välisistä uintikilpailuista”, Tumppi kertoo.
Uinti antaa miehelle paljon muutakin kuin helpotusta selkäkipuun.
”Uinti auttaa pitämään verenpaineen ja kilot kurissa. Siitä saa kuntoa, virkistystä ja hyvää mieltä. Tapaan uimahallissa myös frendejä”, Tumppi toteaa. Uimista hän aikoo jatkaa hamaan tulevaisuuteen, totta kai.