Uimaliiton toiminnanjohtaja Eerika Laalo-Häikiö ja puheenjohtaja Sami Wahlman.

Uimaliiton perustamisen aikaan uimataito oli Suomessa huonoissa kantimissa ja uintia pystyi harrastamaan vain luonnonvesissä. Tänä päivänä uinti on ympärivuotinen, kaikille sopiva harrastus, johon meillä on kansainvälisesti katsottuna poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet.

Uimaliitto perustettiin vuonna 1906. Liiton tarkoituksena oli tuolloin työskennellä uintiopetuksen edistämiseksi ja yhdenmukaiseksi kehittämiseksi Suomessa.

- Kesällä uitiin avovesissä, ja siinä ne harrastusmahdollisuudet olivatkin. Uimataidon tila oli tuolloin aivan eri tasolla kuin mitä se nyt on. Kuitenkin meillä oli jo 1900-luvun alussa Euroopan huipputason uimareita, kertoo puheenjohtaja Sami Wahlman.

Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto eriytettiin Uimaliitosta 60 vuotta sitten. Myöhemmin 1970-luvulla alkoi uimahallien rakentamisbuumi.

- Uinnista tuli ympärivuotinen kansanharrastus, ja suomalaisten uimataidossa tapahtui valtava hyppäys.

Kansalaisoikeutena uimahallikäynti
15 viimeisen vuoden aikana uinnin rinnalle on tullut monenlaista vesiliikuntaa vesijumpasta vesijuoksuun.

- Tavallisilla liikkujilla on mahtavat mahdollisuudet harrastaa vesiliikuntaa. Muualla maailmassa uimahallit ovat auki vain muutaman tunnin yleisölle ja lopun ajan ne on varattu uimaseuroille. Suomessa toimitaan päinvastoin, Sami sanoo.

Uimahallikäyntiä pidetään meillä kansalaisoikeutena.

- Myös uimaseurojen harrastajat ovat uintiin oikeutettuja kuntalaisia, vaikka moni kokee heidät uhkaksi ja allastilan viejiksi. Haasteena onkin se, miten rajallisten allastilojen käyttöä saataisiin tehostettua.

Mäkelänrinne mahdollistaa arvokilpailut
Kilpaurheiluna uinnin arvostus on Suomessa kasvamassa, vaikkei meillä toistaiseksi ole kehittynyt vastaavaa kilpaurheilukulttuuria kuin muissa Euroopan maissa.

- Kilpauimarit ovat Suomessa vähemmän tunnettuja, Sami toteaa.

Urheiluhallit on Uimaliitolle oleellisen tärkeä yhteistyökumppani kansallisten ja kansainvälisten arvokilpailujen järjestämisessä.

- Ilman Mäkelänrinteen Uintikeskusta emme voisi järjestää kansainvälisiä kilpailuja.

Uimaliiton kultainen plaketti
Urheiluhallien toimitusjohtaja Pekka Laitiselle myönnettiin Uimaliiton 110-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Uimaliiton kultainen plaketti hyvästä yhteistyöstä ja osallistumisesta kansainvälisten kisojen järjestelytoimikuntiin.
Suomen Uimaliitto jakaa uintitoiminnassa ansioituneille henkilöille ja yhteisöille kolmenarvoisia kunniaplaketteja: kultaa, hopeaa ja pronssia.