Neljäkymmentä vuotta sitten Siltamäkeen rakennettiin uimahalli. Nykyisen UH Siltamäen kuntosalilla kokoontuu ryhmä alkuperäisiä Siltamäen hallilaisia, joiden tarina kattaa koko paikan elämänkaaren. Ja sen mukana paljon muutakin.

Viisi alkuasukasta

Väinö Nousiainen, Erkki Tetri, Leo Jussila, Antero Jokinen ja Markku Tåg kokoontuvat UH Siltamäen kuntosalilla kolme kertaa viikossa. Maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kellon tikittäessä kahta iltapäivällä joukko ilmestyy pikkuhiljaa salille. Ovelta jo tervehditään muita, sitten hikoillaan, jutellaan ja hikoillaan taas – sopivassa suhteessa. 


81-vuotias Nousiainen, vanhin Siltamäen pioneereista, kiteyttääkin osuvasti porukan hengen: hyvässä seurassa tulee sivumennen tehtyä kuntoiluhommatkin. Toinen joukon nuorukaisista, ”vasta” 67-vuotias Jussila kuittaa kommentit nauraen: ”No Väiski on tuollainen ikiliikkuja!” Tämä kommentti on helppo ymmärtää Väiskiä kuunnellessa, sillä hän ei kehu pelkästään Siltamäen kuntosalia, vaan myös sitä, että hiihtoladut lähtevät talvisin kodin nurkalta ja kesäisin ympärillä on upeat maisemat sauvakävellä ja pyöräillä.

Ryhmäkuria ja talkoohenkeä

Erkki Tetri avaa pilke silmäkulmassa porukan toiminnan periaatteita: ”Jos joku on poissa, täytyy melkein soittaa perään, että missäs olet. Poissaoloon vaaditaan kyllä hyvä meriselitys!” Entä mikä sitten motivoi suuntamaan salille kolme kertaa viikossa? Tetrin mukaan kiva jengi ja sosiaalinen ulottuvuus. ”Siinä tulee juteltua päivän kuulumiset. Ja niiden lisäksi puhutaan tietysti naisista ja autoista. Ja bodaamisesta. Kyllä tämä kotiolot voittaa!” Ja päälle naurahdus, josta voi päätellä, että miesten huumori on vuosien aikana hyvin yhteen hitsautunutta. ”Joskus salilla voi mennä pitkäänkin, päivän asioista riippuen”, Jussila täydentää.

Miesten saliharrastuksessa on näinä päivinä harvinaista talkoohengen tuntua. ”Ennen kun rakennettiin jotakin, niin porukka tuli paikalle ja teki talkoilla”, Jussila toteaa, ”ja tässä on kyllä vähän sama meininki.” Nousiainen täydentää samaan hengenvetoon: ”Ei kukaan jaksaisi yksinään omakotitaloa rakentaa. Tässä on sama ajatus.” Ryhmäkuri ja yhdessä tekeminen, siinä siis vuosikymmenten jaksamisen avaimet. ”Joskus täällä tosin väsyy leuat enemmän kuin lihakset!” Tetri nauraa.

Kohtaamispaikka mökkielämän välissä

Kesän kynnyksellä miesten ajatuksen alkavat jo suunnata mökeille. Jokaisella menee kesä eri puolella Suomea mökkihommissa, mutta kuntoilua ei unohdeta silloinkaan. ”Tuleehan siinä urheiltua, kun ensin soutaa 500 metriä ja sen päälle kävelee puolitoista kilometriä, että pääsee postilaatikolle”, Tetri hymähtää. Miehet kuvaavatkin UH Siltamäen kuntosalia tärkeäksi kohtaamispaikaksi mökkielämän välissä. Kun kesä on pidetty taukoa salilta ja keskitytty mökkielämään, on syksyllä taas ihan eri lailla energiaa tulla salille. Hyvän kunnon salaisuus on monipuolisuudessa, kuten Jokinen toteaa.

Meno Siltamäessäkin on muuttunut vuosien varrella. ”Ennen salilla oli vain ohjattuja tunteja, joissa edellinen ryhmä hikoili ja söi seuraavilta kaiken hapen. Nykyään ohjattuja tunteja löytyy sopivin väliajoin ja aikaa on myös vapaaharjoitteluun kuntosalilla”, Jokinen toteaa.

Vaikka salilla on ehkä jokunen Nousiaista vanhempi kävijä, niin alkuperäisistä kävijöistä hän on kuulemma vanhin. Haastattelun päätteeksi Väiskille päätetäänkin myöntää Salin vanhimman titteli. Jos haluaa siis nähdä aidon Salin vanhimman tai vain kuunnella hikoilun sivussa viiden alkuasukkaan tarinointia, kannattaa suunnata Siltamäkeen.
www.urheiluhallit.fi/siltamaki