Kun Donata Pennanen ohjasi ensimmäisiä Aerobic-tuntejaan kolmisenkymmentä vuotta sitten, hän soitti koko tunnin samaa neljää, C-kasetille äänittämäänsä kappaletta. Kun hän tänä päivänä ohjaa Baila!-tunteja FIX Töölössä hän rakentaa tunnit lukuisista eri musiikki- ja tanssityylilajeista diskosta balettiin.

- Enpä olisi nuorena tyttönä arvannut, miten mielenkiintoiseksi ja laajaksi ryhmäliikunta-ala kasvaa, Donata Pennanen sanoo.

Hän valmistui 15-vuotiaana tanssinopettajaksi Aira Samulinin tanssinopettajaseminaarista ja alkoi opettaa tanssia, pian myös Aerobicsia ja Aerobic Dancea, jotka Aira toi Suomeen 1980-luvulla.
- Aerobic muutti liikkeet, musiikin ja vaatteet ja nosti jumppaamisen ennennäkemättömään suosioon. Etenkin 90-luvulla jumpattiin hurjasti, Donata muistelee.

Jumppamaailma oli alkuaikoina pienehkö ja melko hajanainen.
- Meitä oli joukko innostuneita, taustaltaan erilaisia ihmisiä, jotka aloimme ohjata itsenäisesti. Jokainen kävi kursseja mieltymystensä mukaan ja rakensi omaa osaamispohjaansa. Äänitimme musiikit ja rakensimme tunnit itse, Donata kertoo.

Upea tarjotin täynnä lajeja

Vuosien myötä ohjaajien määrä on kasvanut ja ammattitaito kehittynyt.
- Ennen kaikki ohjaajat tunsivat toisensa. Tänä päivänä ohjaajia on tuhansia, Donata toteaa.

Ala on hänen mielestään tasapäistynyt, ja persoonallisille ohjaajille on vähemmän tilaa kuin ennen.
- Suuri osa tunneista on konseptoituja ja ohjaajille tarjoillaan valmiita paketteja. Ohjaajan oma kehityspolku ei kulje enää itsetutkiskelun kautta, Donata tuumii.

Asiakkaille konseptoidut tunnit merkitsevät laatua ja luotettavuutta. Asiakas saa saman huolella rakennetun sisällön ohjaajasta riippumatta ja ohjaajat kouluttautuvat jatkuvasti.
- Tänä päivänä ymmärretään yhä paremmin myös se, että ihmisillä on erilaisia tarpeita. Laji- ja tuntitarjontaa on niin paljon, että jokaisella on hyvät mahdollisuudet löytää itselleen sopiva ja motivoiva laji, tai mieluummin useampi.

Viime vuosina on ollut vallalla kova, tehokas treenaaminen, mutta Donata kannustaa ihmisiä monipuoliseen liikkumiseen, myös kevyemmille, kehoa huoltaville tunneille.
- Keho saa erityyppistä kuormitusta ja into säilyy paremmin.

Ohjaaja vielä mummoiässä

Donata toivoo, että myös ei-liikkuvat ihmiset ja enemmän maahanmuuttajia saataisiin mukaan ryhmäliikunnan iloiseen maailmaan.
- Tämä laji on matalan kynnyksen mahdollisuus. Ennestään ei tarvitse osata mitään, ei edes pysyä rytmissä, hän kannustaa.

Donatalle ohjaaminen on aina ollut rakas harrastus, jota hän tekee päivätyönsä ohella.
- Kun ohjaan, elän voimakkaasti hetkessä. Homma vie täysin mukanaan ensimmäisestä iskusta lähtien. Innostan, kannustan ja nautin, kun katson asiakkaita, jotka tekevät, hän sanoo ja jatkaa:
- Minulla on ollut onnea ja persoonani on sen tyyppinen, että herätän ihmisissä positiivisia reaktioita.

Se on helppo uskoa, kun katsoo Donatan iloista, välitöntä olemusta, jota yli viidenkympin ikä ei näytä painavan.
- Meillä vanhoilla ohjaajilla on paljon annettavaa asiakkaille. Moni keski-ikäinen ja ikääntyvä hakeutuu tähän harrastukseen pitääkseen huolta hyvinvoinnistaan. Ei kaksi-kolmekymppinen ohjaaja ymmärrä, millaista on, kun tulee kremppoja, Donata sanoo ja lupaa:
- Aion ohjata ainakin 80-vuotiaaksi!