Kuva: Kari Kuukka

Tiesitkö, että Urheiluhalleilla on yli 70 ammattitaitoista omaa siivoojaa varmistamassa uimahallikäyntisi viihtyisyyttä ja hygieenisyyttä?

Kun halli suljetaan illalla, siivoojamme siivoavat paikat perusteellisesti. Märkätiloihin levitetään puhdistusainevaahtoa. Seinät ja lauteet hangataan. Lattiat pestään lattianhoito- tai yhdistelmäkoneella. Pinnat huuhdellaan ja kuivataan.

Siivoojat tekevät lukuisia välisiivouksia ja näin varmistavat tilojen hygieenisyyden päivän mittaan. Voit siis nähdä siivoojamme esimerkiksi pesemässä wc-tiloja tai koneella lattioita.

Siivouksen onnistumista tarkkaillaan silmämääräisesti ja mittaamalla pintahygieniaa. Viranomaisvalvonnan lisäksi siivoojamme ottavat itse säännöllisesti näytteitä pinnoista. Voimme siis seurata mikrobimääriä, joita silmin ei voi havaita. Näin siivousta pystytään kohdentamaan oikeisiin paikkoihin.

Siivoojilta vaaditaan erityisosaamista märkätilasiivoukseen. Lähes kaikki Urheiluhallien siivoojat ovat suorittaneet sosiaali- ja terveysministeriön suositteleman Uima-allas- ja märkätilojen hygieniaosaamiskoulutuksen ja -testin. Myös siivoojat haluavat, että viihdyt meillä.

VINKKEJÄ, miten voit itse vaikuttaa hallin puhtauteen:

  • Peseydy hyvin ennen saunaan ja altaaseen menoa. Muista pestä myös hiuksesi ja meikkisi.
  • Jätä uima-asusi pesutiloihin ja käytä saunassa istuinalusta, jotta hikeä valuu mahdollisimman vähän saunaan.
  • Laita pitkät hiukset kiinni tai käytä uimalakkia.
  • Ihokarvojen ajaminen tai hiusten värjääminen tiloissamme ei ole sallittua.
  • Jos käytät märkätiloissa jalkineita, kulje niillä vain uimahalleissa.
  • On tärkeää, että huolehdit uima-asusi, vesijuoksuvyösi tai muun vesiliikuntavälineen puhtaudesta jo etukäteen
  • Tule terveenä uimahalliin.

Elina Lähdeaho, Urheiluhallien siivouspäällikkö