Hygieniasäännöt ja allasveden laatuvaatimukset ovat uimahalleissa tiukat. Niiden tarkoitus on suojella uimareiden terveyttä.

Miksi ennen uintia pitää käydä suihkussa? Miksei saunassa tai suihkussa saa käyttää uikkareita? Miksi tukka pitää huuhtoa ennen altaaseen menoa, jos ei halua käyttää uimalakkia?

”Uimahallikävijöiden henkilökohtaisella hygienialla on erittäin suuri merkitys veden puhtaudelle. Perusteellinen peseytyminen ennen altaisiin menoa on välttämätöntä”, toteaa Urheiluhallien kiinteistöpäällikkö Veikko Kuurne.

Puhdistustekniikka on viime vuosina kehittynyt ja allasvesien käsittely tehostunut. Klooria tarvitaan kuitenkin edelleen allasvedessä. Taudinaiheuttajamikrobeja, kuten bakteereja ja viruksia, tulee ihmisten mukana ja kloorin tehtävä on tappaa ne.

Mahdollisimman vähän klooria

Vesi puhdistetaan Urheiluhallien uimahalleissa pääasiassa avo- tai painehiekkasuodattimin. Osassa halleista puhdistusta tehostetaan otsonoinnilla tai UV-valolla. Vesi desinfioidaan kaikissa halleissa kloorilla.

Kloori on suurina pitoisuuksina terveydelle haitallista, mutta pieninä pitoisuuksina se on tehokas ja järkevä keino mikrobien pikatorjuntaan allasvedessä. Allasvesien klooripitoisuus pyritään Suomessa pitämään mahdollisimman alhaisena mutta kuitenkin riittävänä mikrobien torjumiseksi. Tähän päästään, kun uimarit noudattavat annettuja peseytymis- ja siisteysohjeita.

”Valvomme veden puhtautta jatkuvasti automaation keinoin ja otamme päivittäin näytteitä myös käsin. Lisäksi ulkopuolinen laboratorio valvoo veden puhtautta vähintään kerran kuukaudessa”, Kuurne sanoo.