Kuntotestistä potkua harjoitteluun

Kuntotesti yhdessä vaimon kanssa oli Valtteri Antoselle todellinen isänpäivän lahjayllätys; hyödyllinen, kiva, hauska ja ammattimaisesti toteutettu paketti. Samalla kun testitulokset kannustavat molempia oikeaan suuntaan omassa harjoittelussa, ne innostavat yhteiseen liikkumiseen kiireisen arjen keskellä.


Antoset olivat joskus puhuneet kuntotestiin menosta, ja kun Jenny Antonen keksi toteuttaa idean lahjana, hän paketoi sen persoonallisesti. Samalla kun hän osti lahjakortin FIX Pasilan kuntotestiin, hän varasi heille yhteisen testiajan. ”Iso osa lahjaa oli se, että Valtteri sai mukaansa ihanan vaimonsa”, Jenny kujeilee. Etukäteen hän varmisti mieheltään, että tämä olisi vapaa juhlapäivän jälkeisen maanantai-illan.”

Ajattelin vaimolla olevan silloin omia menoja. Niin meidän yhteinen kalenterimme yleensä toimii. Nyt olikin kyse ihan muusta”, toteaa yllätetty Valtteri.

Lähtölaukaus tai kirittäjä

Valtteri on hyväkuntoinen. Hän lenkkeilee, käy salilla ja pyöräilee työmatkat säännöllisesti. Jennyn nuoruusvuosien liikuntamäärä on pudonnut perheen myötä viikoittaiseen flamencotuntiin. Yhdessä lenkkeillään, ulkoillaan ja käydään uimassa silloin tällöin. Uintitekniikkakurssi on tuonut uintiin uutta tehoa. Tyytyväisyys kurssiin olikin vahva syy valita Urheiluhallien tarjonnasta FIX Pasila kuntotestin paikaksi.”

Minä kaipasin kuntotestiä ensi sijassa oman lähtötasoni mittariksi. Vuosien myötä on käynyt entistä selvemmäksi, että itseään pitää nyt ottaa niskasta kiinni. Jaksaminen on koetuksella. Arjen pyörittäminen tuntuu vievän kaikki mehut. Olen varma, että parempikuntoisena jaksaisin paremmin”, Jenny kertoo.

Turvallinen testiolo

Testi-iltana Antoset pistivät peliin kaikkensa. Ensin mitattiin kehon koostumus, sitten pyöräiltiin ja lopuksi tehtiin lihaskuntotestit. ”Vaikka olemmekin aika erikuntoisia, toisen suorituksen näkeminen kannusti itseä. Kun minä jo puuskutin pahasti pyörän selässä, Valtteri oli vasta pääsemässä vauhtiin. Silloin toistelin itselleni: jaksan, jaksan”, Jenny muistelee.

Etukäteen saadut kuntotestausohjeet olivat Antosten mielestä hyvät ja koko paketti toimiva. ”Testaaja kertoi kaikesta rauhallisesti ja kannusti, muttei yllyttänyt yltiöpäisesti. Olo oli koko ajan turvallinen. Uskalsin mennä äärirajoilleni, sillä luotin liikunnanohjaaja Kirsi Alasen asiantuntemukseen ja hyvinvointini tarkkailutaitoon”, Jenny kertoo.

Hitaasti hyvä tulee

Testitulokset Kirsi selitti niin ymmärrettävästi, ettei epäselvyyksiä jäänyt. Vaikka Valtterin kehon metabolinen ikä oli 15 vuotta todellista nuorempi, testi antoi tärkeää ja motivoivaa tietoa.”

Tiedän nyt, mihin pitää keskittyä ja osaan tiivistää tahtia niillä osa-alueilla. Minulla on tapana tehdä asioita liian nopealla tempolla. Peruskuntoa pitää rakentaa pitkäjänteisesti. Lenkkeily vaimon rauhallisempaan tahtiin tekee siis hyvää minullekin.”

Toivoa on. Tästä se alkaa

Jennykin on tyytyväinen tuloksiin: ”Toivoa on. Pitää vain alkaa treenata. Rasvaa on sen verran, että lihasten kasvattaminen onnistuu kyllä. Ja vähien olemassa olevien lihasten kunto on ihan hyvä. Painoa pitää pudottaa ja punttisali ottaa mukaan.”

Ensi kesänä Antoset nähdään jossain puolimaratonilla ja kahden vuoden päästä katsotaan kuntotestillä uudelleen, missä mennään. Näin on sovittu.

Enemmän tietoa

Uusi monitaajuusanalysaattori Tanita MC-780 MA Pasilassa antaa entistä enemmän tietoa.

Mittauksessa selviää mm.

  • kehon rasvan ja lihasmassan osuus kokonaispainosta prosentteina ja kiloina eritellen myös molemmat kädet ja jalat
  • painoindeksi eli BMI, joka suhteuttaa painon ja pituuden ja vartalotyyppi
  • perusaineenvahdunta ja kehon nestetasapaino
  • viskeraalisen eli vatsaontelon sisäisen rasvan arvo
  • kehon metabolinen ikä eli BMR-arvo (kehon lepoaineenvaihduntataso) verrattuna ikäsi keskiarvoon. Jos arvo on alle oikean iän, BMR on keskivertoa paremmassa kunnossa, ja jos arvo on yli oikean iän, BMR on keskivertoa heikommassa kunnossa
Tule analyysiin, hinta vain 25 €.
Katso lisää www.urheiluhallit.fi/kuntotestipalvelut
Testivaraukset