Kuva: Kari Kuukka

Kun Niina Kuhta oli vuosia sitten menossa naimisiin, hän kävi ennen häitä vesijuoksemassa puoli tuntia päivittäin.
”Se oli hauskaa. Pudotin pienellä vaivalla kymmenen kiloa altaaseen”, Niina sanoo.
Vesiliikunta osoittautui tehokkaaksi painonhallinnaksi ja nainen sai siitä kimmokkeen liikkumiselle. ”Myöhemmin huomasin, että liikunnasta tulee kokonaisvaltaisesti hyvä olo. Liikunnan jälkeen tuntuu niin ihanalta ja alkaa tehdä mieli kaikenlaista terveellistä, kuten kalakeittoa ja ruisleipää.”
Ajoittain Niina vesijuoksee jopa kahdesti päivässä, kun oikein innostuu. Välillä taas on ajanjaksoja, jolloin sekä vesijuoksu että Niinan toinen lempilaji, hydrobic, jäävät väliin. Menestyvän hääalan yrittäjän elämä on kiireistä ja työmatkoja on paljon.
”Aina en vain ehdi uimahalliin, vaikka miten pyrin käymään säännöllisesti”, Niina harmittelee ja toteaa, että tauon kyllä huomaa olotilasta, ruokahalusta ja vyötärönympäryksestä. Painon jojottelu on hänelle tuttu juttu.
”Jos en käy, joudun aloittamaan alusta. Tuntuu, että kunto meinaa loppua kesken. Mutta onneksi aina voi liikkua oman kunnon mukaan.”

Hyvä omana itsenään

Mäkelänrinteen uimahallin altaassa Niina uppoutuu omiin ajatuksiinsa.
”Se on minun aikaani, minun paikkani. Olen monet ongelmat ratkonut uima-altaassa”, hän sanoo.
Vedessä tulee hiki, vaikkei sitä huomaa. Selkäkipu tai muut jomotukset eivät vedessä vaivaa.
”Poljen kaksi altaanmittaa yhdellä tavalla ja kaksi toisella. Välillä jumppaan vatsalihaksia päädyssä, jos en ole ollut hydrobicissa ennen vesijuoksua. Poimin vesijumpasta liikkeitä ja esittelen niitä mielelläni muillekin”, Niina nauraa.
Iloinen, elämänmyönteinen nainen voitti viime keväänä Miss Plus size -kilpailun.
”Olen muodokas ja ylipainoa on, mutta en ole sairaalloisen lihava. Haluan innostaa kaikenkokoisia ja -ikäisiä nauttimaan liikunnasta ja elämästä ylipäätään.”
Niina muistuttaa, että jokainen kokee ainakin joskus ulkonäköön liittyvää epävarmuutta.
”Olen itsekin miettinyt ajoittain, kehtaanko mennä uimahallille ja tarvitseeko minun hävetä kehoani. Mutta kun vetää uikkarit päällensä ja lähtee rohkeasti kokeilemaan, vesiliikunta tempaa mukaansa. Sen jälkeen voi olla ylpeä itsestään: hei, minä tein sen!”