Sekajätteen määrä on Urheiluhalleilla saatu vähenemään peräti 60 prosenttia. Myös vedenkulutus on pienentynyt merkittävästi sen jälkeen, kun suihkujen ja hanojen virtaamat säädettiin optimaalisiksi.

Urheiluhallit sai Ekokompassi-sertifikaatin vuonna 2013. Ekokompassi on ympäristöjärjestelmä, jonka yritys rakentaa yhdessä Ekokompassi-neuvojansa kanssa. Pääkaupunkiseudulla Ekokompassi-palvelusta vastaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän, HSY:n, Ilmastoinfo.

”Sertifikaatti kattaa Urheiluhallien kaikki kahdeksan toimipaikkaa ja se kertoo, että Urheiluhallit noudattaa Ekokompassin kymmentä kriteeriä. Niistä yksi on oman ympäristöohjelman laatiminen ja sen päivittäminen vuosittain”, kertoo ympäristöasiantuntija Irina Niinivaara HSY:n Ilmastoinfosta.

Urheiluhallien ympäristöohjelman tavoitteita ovat sekajätteen määrän vähentäminen puoleen, vedenkulutuksen pitäminen alle sadassa litrassa kävijää kohden, henkilökunnan ymmärrys ympäristöasioista sekä positiivinen viestintä.

”Tavoitteet ovat selkeät ja niiden toteutumista seurataan tarkasti. Tavoitteet ovat osin jo ylittyneet”, Niinivaara toteaa.

Vastuu ulottuu asiakkaista ympäristöön

Uimahalleissa ja liikuntapaikoilla käy paljon ihmisiä ja käytössä on isot kiinteistöt, joten esimerkiksi energian- ja vedenkulutuksella on iso merkitys.

”Urheiluhalleilla on hyvä mahdollisuus vaikuttaa ympäristöön myönteisesti”, Niinivaara sanoo. ”Ympäristömyönteinen henkilökunta, opasteet jäteastioissa, kampanjajulisteet, tiedot verkkosivuilla, sertifikaatit aulatiloissa ja jutut asiakaslehdessä auttavat kävijöitä toimimaan ympäristön puolesta ja tulemaan hyvällä mielellä uudestaan.”

Alkuvuodesta Urheiluhallit osallistui haastekampanjaan ja haastoi yhteistyökumppaneitaan ottamaan Ekokompassin käyttöön. Haasteen jättäneiden kesken arvottiin sähköpyörä, jonka voitti arpaonnen suosima Urheiluhallit. Sähköpyörä on nyt henkilökunnan käytössä työasiointimatkoilla – sillä voi hurauttaa näppärästi ja ympäristöystävällisesti toimipaikasta toiseen.