Aloitin juttujen tekemisen Urheiluhallien asiakaslehteen 20 vuotta sitten, kun lehti perustettiin. Minulla ei ollut aavistustakaan, että lehdestä tulisi niin elinvoimainen ja pestistäni niin pitkä ja antoisa.

Olin heti mukana, kun Urheiluhallien apulaisjohtaja, Töölön Urheilutalon päällikkö Kirsi-Marja Mustakari kysyi, lähtisinkö tekemään juttuja asiakaslehteen. Ehdottomasti lähden! Rakastan liikuntaa ja kirjoittamista. Mikä olisikaan mieluisampi tehtävä kuin jakaa liikunnan ilosanomaa.

Missiomme oli herätellä ihmisiä huolehtimaan hyvinvoinnistaan. ”Jos et tiedä, mitä tehdä, miten ja missä, silmäile vaikkapa kädessäsi oleva lehti läpi”, Kirsi-Marja kirjoitti ensimmäisessä, tammikuussa 1997 ilmestyneessä numerossa.

Minä sain kunnian tehdä muut jutut. Seuraava numero oli paksumpi ja meitä kirjoittajia kaksi. Sittemmin kirjoittajakaartin kokoonpano on vaihdellut.

Olin toimittajana tuolloin aivan urani alussa, mutta se ei menoa haitannut. Jutut syntyivät nuoruuden innolla ja tunteen palolla, ja ilmaisu oli sen mukaista, värikästä ja rönsyilevää. Vuosien myötä kokemus karttui ja teksti onneksi tiivistyi.

Talo täynnä tarinoita
Asiakaslehti on ilmestynyt alusta asti kaksi kertaa vuodessa, tammi- ja elokuussa. Ennen h-hetkeä alan kuikuilla Urheiluhallien suuntaan tai he minun: joko aloitetaan? Palaveeraamme lehden sisällöstä ja päätoimittaja tilaa aiheet, jotka minulta haluaa.

Liikuntalehden tekeminen on mukavaa vaihtelua muulle toimittajan työlleni. Hyvä yhteistyö ja tekemisen meininki, inspiroivat ihmiset ja aiheet sekä pitkä yhteinen historia luovat työhön rennon meiningin – vaikka usein onkin kiire saada jutut valmiiksi ajoissa.

Itselleni on aina yllätys, mitä talon ”aarrearkusta” milloinkin löytyy ja keitä tällä kerralla pyydetään haastateltaviksi. Kun teen juttuja muualle aikakauslehtiin, joudun metsästämään haastateltavia ympäri maata. Tässä lehdessä ei tarvitse. Jokainen asiakas on oma tarinansa, ja liikunta-alan asiantuntemuskin löytyy omasta talosta.

Nimi vaihtuu, lehti pysyy
Lehden nimi oli ensimmäiset yhdeksän vuotta Liikuntaextra. Kolme seuraava numeroa ilmestyi nimellä FixLiikunta ja vuodesta 2008 lähtien olemme tehneet Omaliikuntaa.

Ihmeellistä ja iloista on se, että lehti on pysynyt hengissä ja ilmestyy kaikesta digivouhotuksesta huolimatta yhä paperisena. Paperilla on etunsa, ja moni meistä haluaa selata painettua lehteä kaiken ruudun tuijottamisen vastapainoksi. Toki lehteä voi nykyään lukea myös netissä. Ennen piti odottaa, että lehti kolahtaa luukusta, tai napata se hallilta mukaansa. Nyt kuka tahansa, vaikka maapallon toisella puolella, voi klikata itsensä Omaliikunnan juttujen pariin.

Laskeskelin, että olen haastatellut näiden vuosien aikana teitä asiakkaita yli sata: miehiä ja naisia, nuoria ja ikääntyviä, kokeneita ja aloittelevia liikkujia, julkkiksia ja taviksia, laihduttajia, kuntoilijoita ja kilpaurheilijoita, yksin, kaksin ja porukalla liikkuvia. Jokainen omalla tavallaan liikunnan ilon löytänyt on inspiroiva esimerkki muille. Jos en itse jo liikkuisi, lähtisin viivana kokeilemaan.