Työstressi on monen elämässä tuttu ja kaikille yhtä epämiellyttävä vieras. Sen syitä ja seurauksia on tutkittu paljon, ja niihin pyritään tarttumaan kaikin mahdollisin keinoin. Yksi ehkäpä helpoimmista lääkkeistä stressinsietoon on liikunta.

Toimiva yleiskuva arjen kuormituksesta

Urheiluhallien liikunta-alan ammattilaiset tekevät niin yrityksille kuin yksityisillekin ihmisille Firstbeat-hyvinvointimittauksia. Tutkimus on helppo, mutta antaa vastineeksi todella kattavan kuvan arjen stressaavuudesta ja palautumisesta.

Tutkimuksessa mittalaitteen elektrodit kiinnitetään itse iholle. Pieni ja huomaamaton mittalaite pysyy huomaamattomasti vaatteiden alla eikä se häiritse normaalielämää. Laite irrotetaan kolmen päivän mittausjakson aikana suihkun, saunan ja uinnin ajaksi. Tällä pienellä panostuksella saa vaikuttavaa tietoa omasta arjesta.

Urheiluhallien Evi Levander kuvaa tuloksia silmiä avaaviksi: ”Kun alan purkaa analyysin tuloksia, tiedän vain aloituskyselyjen tulokset ja henkilötiedot. Mutta kun minulla on edessäni mittaustulokset ja asiakas kertoo itse tilanteestaan, pystyn hyvin näkemään tuloksista, että samasta ihmisestä on kyse. Usein ihmiset havahtuvat huomaamaan etenkin arkeaan kuormittavia asioita: television katsominen ei näy tuloksissa välttämättä palauttavana, vaikka ihminen itse luulee niin.”

Analyysin perusteella onkin mahdollista huomata, mikä todella rentouttaa ja mitä arkeen tulisi lisätä, jotta stressi vähenisi. Kuten eräs asiakas totesi: ”Esimerkiksi lauantai-iltana ajattelin tekeväni vain kevyitä kotitöitä, mutta elimistöni kävi stressikierroksilla, ja sykekäyrät piirsivät punaista.” Kukapa ei haluaisi tietää, mikä omassa elämässä stressaa ja mikä palauttaa?

Lisätiedot ja varaukset

 

Uunituoretta tieteellistä tutkimusta sykevälivaihtelun avulla

Firstbeat-hyvinvointimittaus perustuu sykevälivaihtelun mittaamiseen. Tiina Teisala tekee Jyväskylän yliopistossa väitöskirjaa, joka käsittelee vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden ja työstressin yhteyttä. Tutkimus perustuu sykevälivaihtelun antamiin tuloksiin. Tulokset ovat tähän mennessä olleet erittäin konkreettisia.

Väitöskirjan tulokset osoittavat, että fyysisesti aktiivisten, paremmassa kunnossa olevien yksilöiden havaittava ja mitattava stressi on matalammalla tasolla kuin niiden, jotka liikkuvat vähemmän ja ovat huonommassa kunnossa. Arjen stressi on myös tutkimuksen mukaan suoraan yhteydessä subjektiivisiin työuupumuksen oireisiin.

(Lähde: Teisala et al, Vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden ja työstressin yhteys, mittausmenetelmänä sykevälivaihtelu.)