Anna lahja elämälle sanomalla kyllä elinluovutukselle.

Liikunta on Veijo Uotisen tapa kiittää ja huolehtia saamastaan elinlahjasta. Ykköslajina on uinti. Harjoitteluun tulee intoa kilpailuista, joissa tärkeintä on osallistuminen. Silti Veijon mitalisaaliskin on melkoinen.

Veijo Uotinen muistelee, kuinka professori Krister Höckerstedt painotti hänelle jo sairaalassa heti munuaissiirtoleikkauksen jälkeen liikunnan merkitystä.
”Liikunta on parasta lääkettä elinsiirtopotilaalle. Sen vaikutus todella näkyy. Huolehtimalla tuntemattomalta auttajalta saamastani lahjasta osoitan myös parhaiten kiitollisuuttani uudesta elämästäni. Lajikseni valitsin uinnin, koska se vaan on niin kivaa. Niveletkin tykkäävät vedestä. Lisäksi Vuosaaren uimahalli on melkein naapurissani.”

Ilman tavoitetta into hiipuisi
Veijo arvelee, että ilman selkeää tavoitetta voisi hänen liikuntaintonsa hiipua, vaikka sen merkitys on kuinka kirkkaana mielessä. Tuskin hän suuntaisi joka päivä hallille jo aamuvarhain.
Selkeä tavoite tuli Veijon tekemiseen vuonna 2008 Rovaniemellä, jossa hän oli tutustumismatkalla Elinsiirtourheilijoiden MM-kisoihin. Ohjeen mukaisesti hän oli ottanut mukaansa sukset ja uima-asun. Ja kuinka ollakaan, jo siellä hän nousi uimarina palkintopallille.
Kun seuraavien MM-kisojen kisaisännät toivottivat urheilijat tervetulleiksi maskottikoalan kera, Veijo teki päätöksensä. Hän kilpailisi Australiassa 2009. Sen jälkeen mies on osallistunut lukuisiin kilpailuihin eri puolilla maailmaa päälajeinaan vapaa-, rinta- ja selkäuinti sekä keilailu.

Tärkeintä ei ole voitto
Vaikka Veijo on menestynyt kilpailuissa erinomaisesti, hän korostaa, että tärkeintä on osallistuminen, ei voitto.
”Harmittaa, että välillä ei saada kaikkiin ikäluokkiin omia sarjoja, kun osanottajia on niin vähän. Tunnelma kisoissa on aina mahtava ja yhteisöllisyys näkyy. Viimeisille taputetaan vallan hurjasti. Suurin osa kilpailijoista elää kuitenkin toista tai kolmatta elämää.”
Suomessa on tehty munuaissiirtoja vuodesta 1964, nykyisin vuosittain noin 250. Siirtoa odottaa 400 potilasta. Sen saaneita elää noin 3 000. Kymmenillä heistä siirretty munuainen on toiminut 40 vuotta. Lisäksi Suomessa tehdään maksan, sydämen, keuhkon, sydänkeuhkon, haiman ja ohutsuolen sekä kudosten, kuten luun ja silmän sarveiskalvon siirtoja.
Veijo Uotinen kannustaa ihmisiä antamaan lahjan elämälle. Halunsa voi ilmaista sanomalla kyllä elinluovutukselle joko allekirjoittamalla elinluovutuskortin tai lataamalla elinluovutus-sovelluksen puhelimeensa.