Töölön Ketterän kesä kuluu vilkkaasti keikkaillen. Siihen ja luovaan musiikintekoon tarvitaan kovaa kuntoa. Räppäri Tuisku Hakoniemi onkin tuttu näky kuntosalilla, lenkkipolulla tai pyörän satulassa.

”Ludoo” toi Töölön Ketterän Suomen musiikkikartalle ja nosti sen nopeaan nousukiitoon vajaat kaksi vuotta sitten. Biisin kertosäettä on laulettu kesällä keikoilla ympäri maata.
- Vuosi sitten olimme festareilla vielä juuri hyvän nosteen saanut bändi, jonka piti näyttää. Nyt on erilaista. On oma fanipohja ja enemmän tunnistettavia biisejä, joihin porukka lähtee mukaan. Lisää saadaan, kun syksyksi on työstetty ensimmäistä täyspitkää perinteistä albumia, Tuisku Hakoniemi kertoo.

Kun sä saavut Etu-Töölöön
Aurinko nousee taas
Kuu väistyy yltämme kun
Ollaan kahdestaan

Tuisku, MC-nimeltään Matti8, räppää, ja Töölön kimppakämpän asuinkaveri Fedja Kamari, Handshaking, tuottaa yhdessä esitettävää musiikkia. Siinä yhdistyvät elektroninen musiikki ja räppi. Sitä voi kutsua myös Suomi-grimeksi.
Tuiskun musiikkiharrastus alkoi ala-asteella. Hän tykkäsi laulaa naapureillekin. Koulun bändikerhossa hän soitti bassokitaraa. Kun räppäily alkoi lähes kymmenen vuotta sitten, se tuntui luonnolliselta valinnalta.

Usko omaan tekemiseesi

Töölön Ketterän synty on tavallaan sattuma, kun kimppakämppikset alkoivat spontaanisti musisoida yhdessä. Menestyksen takana on kuitenkin paljon peräänantamatonta työtä ja ripaus onnea. Se vei heidät fanittamansa JVG:n tapaamiseen ja tämän oman levy-yhtiön listalle.
- Suomi-räpin muutosvuosi oli Suomen MM-jääkiekkovuosi 2011, jolloin JVG:n julkaisema ”Mustaa kultaa” osoitti, että lätkäräpillä voi nousta Suomen suurimmaksi bändiksi. Se antoi valtavasti inspiraatiota ja uskoa omaan puskemiseen. En kaksi vuotta sitten olisi millään uskonut, että nyt ollaan tässä, Tuisku kannustaa muitakin sitkeyteen.

Töölön Ketterä haluaa tehdä musaa kaikille eikä sulkea ketään pois.
- Kun edustamme itseämme ja yritämme elää terveesti, se näkyy biiseissämme. Voi sekaan silti tulla joskus joku rumakin sana. Aivottomia ryyppyralleja emme kuitenkaan suostu tekemään. Radio-ohjelmamme Radio Helsingin kanavalla mahdollistaa raikas Vichy.

Liikunnasta tulee niin hyvä fiilis

Musiikki sekä liikunta- ja urheiluharrastukset ovat kuuluneet aina sekä Töölön Ketterän että JVG:n jäsenten elämään. Kummastakaan ei luovuta. Iso osa jengistä käy esimerkiksi yhteisissä lätkätreeneissä tai salilla. Tuiskun löytää salilta 3-4 kertaa viikossa. Muina päivinä hän lenkkeilee tai pyöräilee.
- Talvella kun salikäynteihin tuli taukoa, huomasin sen heti jaksamisessa. Varsinkin juostessa tulee myös paljon ideoita.

Tuisku kannustaakin kaikkia liikkumaan:
- Liikkukaa, sillä on niin totta, että siitä tulee hyvä fiilis. Jatkuvalle tietokoneella istumiselle sekä energia- ja sokerilitkuille taas sanon: ei kiitos!

Koska liikunta on niin lähellä Tuiskun sydäntä, hän olisi varmaan ilman Ketterän läpimurtoa hakeutunut alan ammattiin. Hänellä on työkokemusta Urheiluhallien ryhmäliikunnan ohjauksesta ja Sporttileireiltä.
- Ohjaaminenkin on esiintymistä. UH:lla on huippujengi. Tykkäsin ja kivojen lasten kanssa opin uusia lajejakin.

  • Urheiluhallien kuntosalit palvelevat Töölön lisäksi Kalliossa, Kontulassa, Malmilla, Mäkelänrinteessä, Pasilassa, Siltamäessä ja Vuosaaressa.