Helsinginkadun Urheilutalon kuuma sauna sai viime syksynä uuden nimen. Aikaisemmin muun muassa Kaakelipalvaamona tunnettu sauna nimettiin uudelleen sen lauteilla jo 60-luvulta asti istuneen saunalegendan, Kauko Myllerin mukaan.

Kauko, tuttavallisemmin Kake, on niittänyt mainetta Helsingin saunapiireissä. Haastajia lauteille on kuitenkin saapunut myös muualta Suomesta.

Eräänkin kerran kilpasaunojia tuli Kallioon Hyvinkäältä asti uhoten, että pistävät saunan tyhjäksi kun ei ollut Kake paikalla. Kyllähän minä ne pihalle löylytin”, kertoo Eero Kirves Kaukon saunaseurasta, kova löylymies hänkin.

Idean Kaken grilliin saunaseura sai alun perin Urheiluhallit Oy:n silloiselta toimitusjohtajalta, Veikko Vermilältä, kun tämä totesi Kaukon tarvitsevan kuumiin löylyihinsä ihan oman saunan. Nimen taas keksivät saunaseuralaiset, koska Kaukon löylyissä istuessa olo on kuulemma kuin grillissä.

Sauna yhdistää sukupolvet

Kaken grillissä kaikki istuvat sulassa sovussa ikään, työpaikkaan tai lompakkoon katsomatta. Saunottaessa riisutaan nimittäin vaatteiden lisäksi myös tittelit.

Kauko ja kumppanit ovat saunoneet yhdessä Helsinginkadulla jo vuosia. Eero tapasi Kaukon ensimmäistä kertaa 80-luvun alkupuolella tässä samaisessa saunassa.

”Kake heitti löylyä kiukaalle niin ahkerasti, että porukka istui lattialla. Minä istuin viereen ja niin sitä ystävystyttiin”, Eero sanoo.

Mukana Kaken grillin nimenjulkistustilaisuudessa oli myös muita saunaseuran jäseniä. Kaukon oppipojaksi itseään tituleeraava Petri Guilland kertoili tarinoita muiden säestämänä, ja nimi Jooga mainittiin useamman kerran. Jooga, oikealta nimeltään Ahti Merivirta, on saunaseuran jäsen ja saanut lempinimensä siksi, että istuu kovissakin löylyissä hiljaa jalat ristissä eikä hievahdakaan.

”Täällä oli yhteen aikaan maailman kovimmat löylymiehet”, tokaisee Kauko.

Mestarien mestari

Miehet ovat myös kisanneet löylyissä. Todisteena löytyy vuosituhannen alussa kuvattu dokumentti Löylyn veljet, jossa Kauko ja toverit valmistautuvat saunomisen MM-kisoihin.

Kovien odotusten ja voiton sijaan kisapaikalla odotti kuitenkin ikävä yllätys, ja Kauko diskattiin. Eeron mukaan neljäs sija ja diskaus tapahtuivat, jotta muutkin saisivat mahdollisuuden: ”Jos olisi saanut ämpärillä kaataa, niin Kake olisi voittanut. Se on mestarien mestari!”

Kallion kipakoin

Kaukon saunaseura koostuu toinen toistaan kovemmista saunojista. He ovat yhdessä kiertäneet ympäri Suomea testaamassa lauteita, ja kokoontuvat yhä löylyyn useamman kerran viikossa.

”Toissa lauantaina heitettiin kahdeksan ämpärillistä, minä taisin jäädä lauteille vielä viimeisenä”, naurahtaa Eero.

Kauko lunastaa legendan maineensa ja kertoo, että ennen vanhaan kiukaalle heitettiin 14 ämpärillistä.

”Kyllä tämä on paras sauna. Vaikka kaikilla on omat kriteerinsä, mutta paras tämä on. Ei Helsingissä missään näin kipakkaa saunaa olekaan”, Kauko toteaa.