Jokisen pariskunta jumppaa yhdessä kolmatta vuotta. Sadan kuntovoimistelutunnin raja on rikkoutunut komeasti, eivätkä säännölliseen harjoitteluun tottuneet kehot tyydy löhöilyyn.

Jokiset ovat lasketelleet vuosikymmeniä. Yhdessä he kävivät säännöllisesti myös uimahallissa silloin, kun Kaija Jokinen kuntoutti leikattua polveaan. Hän vesijuoksi ja puoliso Reijo Jokinen ui. Kun Kaija keksi monipuolisen ja sopivan raskaan seniorien kuntovoimistelutunnin, Reijo lähti mukaan vikisemättä.

Sopii kaikille

”Kuntovoimistelu sopii oikein hyvin tämänikäiselle miehelle. Pelin henki on, että tänne tullaan liikkumaan iloisella mielellä. Jokainen voi tehdä ohjattuja liikkeitä omien voimiensa ja taitojensa mukaisesti. Vaikka tunneilla on kivaa ja niillä nauretaan, töitä tehdään tosissaan”, toteaa pitkään monissa urheilulajeissa kilpaillutkin Reijo.

”On todella tärkeää löytää tunti ja ryhmä, jossa tekeminen tuntuu juuri itselle sopivalta. Muuten ei harjoitus tunnu miltään tai on liian rankka. Motivaatio häipyy hetkessä. Meille sopiva vaihtoehto löytyi Kontulasta. Siellä pieniin ryhmiin voi osallistua aika erikuntoisiakin liikkujia, joita ohjaaja ehtii opastamaan ja kannustamaan henkilökohtaisesti”, kertoo Kaija.

Säännöllisyys palkitsee

Yleensä Jokiset käyvät seniorien kuntovoimistelussa kaksi kertaa viikossa. ”Tunneilla käytetään samaa ohjelmaa muutama kerta peräkkäin. Säännöllinen kuntoilija ehtii oppia sen hyvin. Silloin ei turhaudu omaan tekemiseensä, vaan pääsee nauttimaan liikunnasta täysillä.”

Musiikki antaa tunnelman. Tangon tahdissa keinahdellaan kevyesti. Musiikki myös palauttaa liikkeet mieleen elävästi. ”Tarkasti suunniteltujen ohjelmien viimeinen veto päättyy täsmälleen viimeiseen säveleen. Se on mukava tunne.”

Yhdessä tulee lähdettyä

Yhdessä liikkumisen paras puoli on Jokisten mielestä ehdottomasti se, että silloin tulee lähdettyä tunnille. ”Itselleen olisi helppo hyväksyttää verukkeita, mutta kun toinen sanoo, että nyt lähdetään, silloin mennään. Pois olemme vain matkojen takia. Niiden jälkeen kyllä huomaakin, miten ihana on päästä liikkumaan ja saamaan ryhtiä ja energiaa kehoon. Jostain kumman syystä voimistelua ei tule tehtyä juurikaan omin päin, vaikka liikkeiden pitäisi olla tuttuja ja välineitäkin löytyy. Ohjatulle tunnille on kiva mennä, ja meille senioreille hintakin on todella kohtuullinen.”

Keho kertoo, osaatko kuunnella?

Senioriliikunnan keskeinen tavoite on oppia käyttämään lihaksiaan niin, että siitä on hyötyä arkielämässä. Jokisten arkeen kuuluvat kaikki omakotitalon työt. ”Niissä tarvitsee usein voimaa ja niissä saa kyllä liikuntaa. Se on kuitenkin yksipuolista. Olen huomannut, miten hyvin kuntovoimistelu auttaa pihatöissä jäykistyneiden lihasten rentouttamisessa. Voimistelun toisenlaisilla liikkeillä lihakset saa parhaiten takaisin normikuntoon. Niiden monipuolinen käyttö opettaa myös kuuntelemaan kehoa. Se kyllä kertoo kaikenlaista, jos vaan ymmärtää kuunnella”, toteaa Reijo.

Senioritunnit
Lisätiedot ja varaukset

SenioriStartti-tiiviskurssit
Lisätiedot ja varaukset