Ohjatut ryhmäliikuntatunnit alkoivat Urheiluhalleilla tammikuussa 1997, kun ensimmäinen FIX Liikuntakeskus avasi ovensa Helsingin Urheilutalolla. Liikuntakeskukseen haluttiin luoda kotoisa, iloinen ilmapiiri, jonne kaikkien on hyvä tulla.

Helsingin Urheilutalo oli palvellut uivia ja palloilevia asiakkaitaan 35 vuotta, kun uudistusten tuulet puhalsivat taloon. Avarammiksi ja valoisammiksi remontoiduissa tiloissa avattiin hyvän olon liikuntakeskus 6.1.1997.

- Kolmesta kapeasta pukuhuoneesta rakennettiin kuntosali ja budosalista tehtiin hulppea 120 neliömetrin jumppasali, jossa ilmastointi pelasi ja seiniä kiersivät peilit, muistelee Evi Levander, joka työskenteli tuolloin liikunnanohjaajana ja vastasi liikuntakeskuksen käynnistämisestä.

Urheiluhallit alkoi tarjota ensimmäisen kerran ohjattuja liikuntapalveluita ja lähti näin mukaan kovasti kilpaillulle alalle.

- Uskoimme vakaasti, että asiakkaat löytävät meidät. Meillä oli hyvät tilat ja oheispalvelut, talo oli monelle ennestään tuttu ja sijainti oli erinomainen. Liikuntamahdollisuuksien pitää olla lähellä kotia tai työpaikkaa tai kätevästi työmatkan varrella, jotta ihmiset lähtevät liikkumaan.

Hikiliikunnasta kehonhuoltoon
Jumppatunteja oli alusta asti erityyppisiä ja eritasoisia: lihaskuntoa kehittävää bodyjumppaa, vauhdikasta hengästyttävää aerobicia ja kiinteytysjumppaa, kehoa avaavaa ja huoltavaa niska-selkäjumppaa. Lisäksi FIX Kallio alkoi ensimmäisten liikuntakeskusten joukossa tarjota hydrobicia asiakkailleen.

Ryhmät pidettiin pieninä ja ohjaaminen uskottiin vain koulutetuille ohjaajille, kuten tänäkin päivänä.

- Tuohon aikaan ihmisillä oli vähemmän tietoa liikunnasta ja sen vaikutuksista. Esimerkiksi lihashuollon merkitystä ei oikein ymmärretty. Moni ajatteli, että tunnilla pitää tulla kunnolla hiki, muuten siitä ei kannata maksaa, Evi sanoo.

Tänä päivänä asiakkaat profiloituvat erilaisiksi liikkujiksi. He eivät halua kaikkea samalta tunnilta, ja moni sisällyttää liikuntalukkariinsa niin kovia kuin huoltaviakin tunteja.

- Liikuntakulttuuri on monipuolistunut ja tuntitarjonta laajentunut. Toisessa ääripäässä ovat kovat ja toisessa rauhalliset tunnit ja siinä välissä kaikki muu joogasta tanssillisiin tunteihin.

Sympaattinen ja kodikas
Keskellä Kalliota sijaitsevassa liikuntakeskuksessa oli ja on kotoisa tunnelma. Asiakkaiden ja henkilökunnan välit olivat alkuaikoina erityisen tuttavalliset ja läheiset.

- Meillä oli asiakaspalvelupiste, jossa juteltiin asiakkaiden kanssa ja neuvottiin heitä. Edelleen on toki asiakaspalvelua ja asiakkaita neuvotaan, mutta ennen asiakkaat kysyivät enemmän kasvotusten tai puhelimitse, kun ei ollut nettiä. Myös kaikki ostot tapahtuivat hallilla, Evi kertoo.

Liikuntakeskuksissa ei vielä tuohon aikaan ollut jäsentoimintaa - ennen kuin ulkomaiset ketjut rantautuvat Suomeen ja alkoivat myydä jäsenyyksiä.

- Meillä on ollut koko ajan se ajatus, että asiakas voi tulla liikkumaan kerta-asiakkaana tai ostaa kuukausikortin. Se on toiminut hyvin ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä. Ihmisten elämäntilanteet muuttuvat, eivätkä kaikki halua sitoutua pitkiin jäsenyyksiin, Evi sanoo.

Lisää Fixejä ja pilkettä silmäkulmaan
Seuraava FIX avattiin jo samana vuonna Töölön Urheilutaloon. Kuntourheiluliitto oli järjestänyt siellä ohjattua ryhmäliikuntaa, mutta kun liitto lopetti vuokrasuhteensa, tilat jäivät Urheiluhallien käyttöön.

- Suurensimme kuntosalia, hankimme uudet laitteet ja konseptoimme ryhmäliikuntatunnit samalla idealla kuin Kalliossa. Suuri osa ohjaajista ja asiakkaista jatkoi meillä, Evi kertoo.

Nyt FIX Liikuntakeskuksia on kahdeksan ympäri kaupunkia. Jokainen keskus on profiloitunut tilojensa puitteissa ja aikaisemman asiakaskuntansa mukaan hieman eri lailla.

- Kallio oli ainoa, jossa ei ollut valmista pohjaa. Muissa toimintaa pyöritti ennen meitä joku muu, useimmiten kaupungin liikuntavirasto.

Tavoitteena on tänäkin päivänä tarjota asiakkaille turvallisia ja mukavia liikuntakokemuksia. Evi toivoo, ettei liikunta olisi otsa rypyssä suorittamista, vaan että se tuntuisi mukavalta ja siitä tulisi hyvä mieli ja olo.

- Kun on pieni pilke silmäkulmassa ja hyvä fiilis, liikkuminen on hauskempaa.