Urheiluhallien energiatyöryhmä: Mikko Nurminen, Elina Lähdeaho, Risto-Roope Hartonen, Mona Helin, Ville Nummelin, Veikko Kuurne, Reetta Sorvali, Eija Osuala ja Susanna Bäckström.

Urheiluhalleilla tehdään määrätietoista työtä haitallisten ympäristövaikutusten pienentämiseksi. Käytössä on Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä. Sertifikaatti kertoo sitoutumisesta jatkuvaan parantamiseen ja Ekokompassin kriteerien noudattamiseen. Taustalla on paljon tiedon keräämistä sekä suunnittelua, mutta loppupeleissä käytännön teot ratkaisevat.

Ei valohoitoa parketille
Kaikki tietävät sen tyypin, joka kävelee perässä ja sammuttelee valoja. Pasilan Urheiluhallissa sillä oli todella merkitystä, kun valot alettiin sammuttaa vuorojen välissä: ”Säästö on tuhansia euroja vuodessa”, kertoo Urheiluhallien ympäristövastaava Ville Nummelin. ”Nyt nekin rahat voidaan käyttää johonkin hyödylliseen.”

Toinen keino, jolla saadaan merkittävät säästöt vuosittain, on kiukaiden ajastaminen järkevästi. Huomattiin, että kiuas lämpenee puolessa tunnissa yhtä hyvin kuin tunnissa. Kiuas myös kytketään pois päältä puoli tuntia ennen hallin sulkeutumista, kun ennen se oli päällä loppuun saakka. Tunti päivässä joka päivä ja kahdeksassa hallissa luo sellaisen kertoimen, joka näkyy sähkölaskussa. Kiukaat nimittäin muodostavat noin viisikymmentä prosenttia koko hallin sähkönkulutuksesta!

Pienistä puroista …
Voimmeko itse vaikuttaa energiankulutukseen, kun käymme liikkumassa?
“Suurin kiitos kuuluu nimenomaan asiakkaille”, painottaa energiatyöryhmän sihteerinä toimiva Eija Osuala. “Ylitimme tavoitteemme tällä kaudella sekajätteen vähentämisessä. Viidenkymmenen prosentin sijaan säästöä syntyi kuusikymmentä prosenttia! Myös veden kulutus väheni, mikä oli toinen tavoitteemme. Tähän vaikutti varmasti yhdessä Ilmastoinfon kanssa tehty kampanja, jossa kerrottiin hauskoin esimerkein, mitä kaikkea 30 sekunnin suihkuttelun aikana ehtii tapahtua. Esimerkiksi gepardi juoksee kilometrin ja maailman nopein hissi nousee yli sata kerrosta tuossa ajassa.”

Balanssin löytäminen
“Vaikka säästöjä haetaan kulutuksesta, sitä ei saa tehdä asiakasviihtyvyyden kustannuksella”, summaavat Mikko Nurminen ja Jari Ormo. Mikko työskentelee sähkömiehenä ja Jari korjausryhmän päällikkönä. Heillä on kokemusta käytännön ratkaisuista, joiden tulee palvella sekä asiakkaita että ekologisuutta. “Kyllä tämä on jatkuvaa balanssin hakemista hyötyjen ja säästöjen välillä. Esimerkiksi maaliskuussa alkavassa Mäkelänrinteen remontissa vaihdetaan lamput ledeihin, jotka kuluttavat yli puolet vähemmän sähköä. Samoin suihkut uusitaan ajanmukaisiksi”, Mikko kertoo. “Toisaalta asiakastiloihin tulee viihtyvyyden lisäämiseksi myös uutta tekniikkaa, kuten jäähdytysjärjestelmä, joka lisää kulutusta”, täydentää Jari.

Kolme simppeliä asiaa, joilla voit vaikuttaa kokonaiskulutukseen:

  1. Peseydy hyvin ennen altaaseen menoa. Allasveden puhdistuksessa käytettävät hiekkasuodattimet menevät tukkoon liasta ja niiden huuhtelu puhtaalla vedellä lisää kulutusta. Myös veden puhtaana pitämiseen käytettävien kemikaalien määrä lisääntyy sitä mukaan, mitä likaisempaa allasvesi on.
  2. Muista sulkea hana, kun olet lopettanut peseytymisen. Näistä pienistä puroista, jotka valuvat turhaan viemäristä alas, kasvaa suuria jokia.
  3. Lajittele roskasi oikein. Kiinnitä huomiosi erityisesti energiajätteeseen, sillä siitä saadaan poltettaessa enemmän lämpöä kuin sekajätteestä. Urheiluhalleilla energiajätteen kerääminen jatkuu, vaikka kotitalouksista se poistuu ensi vuoden alusta.

Ekokompassi on:

  • Käytännönläheinen ympäristöjärjestelmä.
  • Ympäristöyhteistyötä kotikaupungin kanssa.
  • Osa pohjoismaista ympäristöverkostoa.
  • Kattaa yrityksen kaikki toiminnot.
  • Ympäristöjärjestelmä tarkastetaan kolmen vuoden välein riippumattoman tahon toimesta.
  • Tavoitteena on taata pääkaupunkiseutulaisille ympäristöystävällisiä palveluita ja tuotteita.
  • Ekokompassia koordinoi Ilmastoinfo.