Kuva: iStockphoto

"Firstbeat-mittauksen ensimmäinen päivä – aamulla herätys, suihkuun ja mittari kiinni. Nyt se alkaa. Kohta tiedän, mitä kehossani tapahtuu kolmen vuorokauden aikana. Ei auta, vaikka yritän olla rento ja seesteinen, välttää stressiä. Mittari kerää dataa sykkeestäni ja on armoton, autonomisen hermoston toimintaa ei voi ohjailla.

Mittaus sujuu hyvin, pesulle mennessäni irrotan mittarin ja vaihdan elektrodit uusiin ja mittaus jatkuu. Mittarin käyttö ei häiritse arkeani millään lailla, eikä se näy puseron alta.

Miten minä oikein voin?
Mittauksen päätyttyä palautin mittarin ja muutaman päivän päästä sain henkilökohtaisen palautteen mittauksesta. Etukäteen vähän jännitti, mitä tulokset kertoisivat. Mittauspäivät olivat ihan tavallisia arkipäiviä, torstai - perjantai töitä ja lauantai vapaapäivä.

Ennen tulosten saamista juttelin ohjaajan kanssa siitä, että en mielestäni nuku riittävästi ja pohdin nukkumistani.
Päiväni on melko hektistä ”punaista” eli stressiä, mutta iltaisin kun menen nukkumaan alkaa palautuminen eli ”vihreä” melko välittömästi. Ohjaajan mielestä tasapaino stressin ja palautumisen välillä on hyvä. Huolehtimani unen riittävyys oli turhaa – uneni on riittävää ja kuulemma hyvin palauttavaa.

Mittaus oli minulle hyödyllinen. Tiedän, kuinka työpäiväni minua kuormittaa ja miten palaudun illalla ja yöllä. Myöhäinen treeni näkyy seuraavassa yössä huonompana palautumisena, mutta osaan nyt huomioida sen seuraavana päivänä enkä kuormita itseäni ylimääräisesti. Elämässäni on sopivasti punaista ja vihreää."

– Petri