”Emme olleet edes kuvitelleet näin kattavaa ja monipuolista ohjelmaa, mutta silti näin edullisella hinnalla.”

Talotekniikkayritys Amplit Oy järjesti viime keväänä elämäntapahallinnan kurssin, jonka tavoitteena oli tehostaa varhaisen tuen (VATU) mallia työterveysasioissa. Kaikki sujui yli odotusten – ja sujuu edelleen, sillä yhdessä liikkuminen on jäänyt tavaksi.

Amplitilla työskentelee paljon asentajia. Työ on fyysistä, mutta usein yksipuolisesti kuormittavaa, ja siksi alettiin harkita työntekijöiden hyvinvoinnin edistämiseen tarkoitettua kurssia, joka mahdollistaisi elämäntapamuutoksen. Kun Amplitin yhteyshenkilönä toiminut Eevamaria Koskinen alkoi kartoittaa paikkaa, jossa tällaista yritykselle kaavailtua toimintaa voisi järjestää, oli Malmi yksi luonnollinen vaihtoehto. ”Olin itse käynyt läpi oman elämäntapamuutokseni Malmilla, ja yrityksemme sijaitsee ihan vieressä. Laitoin tarjouspyynnön ja täytyy sanoa, että vastaus oli positiivinen yllätys. Emme olleet edes kuvitelleet näin kattavaa ja monipuolista ohjelmaa, mutta silti näin edullisella hinnalla. Valinta olikin selvä, ja Urheiluhallien yhteyshenkilön kanssa sisältöä muokattiin vielä hiukan toiveiden mukaiseksi. ”Kaikki sujui erittäin hyvin. Ei voi valittaa!”

Kaksi erilaista kurssia kahteen tarpeeseen
Amplitin tarpeiden kartoituksen jälkeen päädyttiin jakamaan kurssi kahtia, jotta osallistujat saisivat mahdollisimman hyvin omiin tarpeisiinsa kohdistuvaa ohjausta. Molempien ryhmien ohjelma kesti yli puoli vuotta ja sisälsi 11 ryhmätapaamiskertaa. Niihin kuului monipuolisesti erilaisia lajeja vesiliikuntatunneista kuntonyrkkeilyyn, ohjattuun kuntosaliin ja erilaisiin jumppatunteihin, sekä yksilöllistä ohjausta. Lajeja pystyttiin valitsemaan ryhmien mukaan niin, että toisilla painottui kunnon kohentaminen ja toisilla painonhallinta.

Painohallintaryhmään kuulunut Jutta Sandberg piti kokemusta erittäin positiivisena. ”Ensinnäkin se oli hienoa, että pääsi kokeilemaan monia eri lajeja. Itsekseen olisi kynnys mennä uudelle tunnille, koska ei tietäisi tykkääkö ja saako rahoilleen vastinetta. Toinen loistava asia oli kurssin kehonanalyysimittaukset. Se auttoi hoksaamaan, että vaikka vaaka ei näytä hurjia muutoksia, oli esimerkiksi rasvan määrä vähentynyt ja lihasmassa lisääntynyt. ” Myös ravitsemusneuvonta oli Jutan mielestä hyödyllistä. ”Moni ei tajua, miten syödään oikein ja miten tärkeää se on. Itsekin ymmärsin kurssin kautta, että pitää syödä paljon useammin. Ei sitä heti ajattelisi, että pudottaakseen painoa pitää syödä lisää eikä olla nälissään.”

Hyvä fiilis motivoi
Sekä Eevamaria että Jutta tietävät, miten hyvältä liikunnan jälkeinen olo tuntuu. Kun on kerran saanut kokea liikunnan hyvänolon hormonit, ei niistä ihan hevillä luovu. ”Asioiden pitää tuntua itselle hyvältä”, Jutta painottaa. Ryhmän ohjaajan Jaana Hirvosen taito ohjata ihmisiä ihmisinä, yksilölliset tarpeet huomioiden, saa kiitosta. ”Saliohjelmassakin tuli sellainen olo, että Jaana oikeasti mietti ne liikkeet siltä pohjalta, mikä juuri minulle sopi!”

Kurssista on jäänyt koko työyhteisöön hyviä asioita, kuten muutaman minuutin päivittäinen taukojumppa taloushallinnon osastolle. Menestyksekkään kokemuksen seurauksena uusi kurssi starttaa vuodenvaihteen jälkeen. ”Siihen on hyödynnetty edellisistä saatua oppia, joten otetaan kaikki tehot irti”, Eevamaria nauraa. Juttakin ilmoittaa osallistuvansa uudestaan, jos vain mukaan mahtuu. ”Tällä kurssilla jäisi mielellään vaikka luokalleen!”