Kuva: Kari Kuukka

Malmin lentokentän ympäri kiertää reilun viiden kilometrin pituinen ulkoilureitti, jonka varrella kukkivat keväisin valkovuokkopellot ja voikukat paistavat kuin pienet auringot. Tämä on Terttu Kalevalle se ainoa oikea lenkkipolku. Talvisin ulkoilureitille vedetään hiihtoladut, ja Tertun on käveltävä toisaalla. Viime vuonna hän kiersi lentokentän ympäri 166 kertaa. Koskaan ei kyllästytä lähteä.
”Käveleminen on kuin huumetta. Siihen jää koukkuun”, Terttu sanoo.
”Liikunnalla ei ole ikärajaa, se on tarkoitettu kaikille. Vauhtia voi säätää itse ja jokainen voi liikkua omaan tahtiinsa.”
Välillä Terttu pysähtyy jumppaamaan kuntoilulaitteisiin.
”Venytys tekee hyvää. Sen jälkeen askeleet ovat kuin ruusuntippoja”, hän sanoo.
Vaikka lähtisi kireänä kävelemään, harmit ja huolet jäävät lenkin varrelle. Kun mieli voi hyvin, keho voi hyvin ja päinvastoin.
”Lenkin jälkeen tuntuu siltä, että jäsenet ovat nuorempia kuin ikäni. Kaikki taipuu ja liikkuu kivasti, eikä kolota mistään. Tulee näppärä olo.”


Uinnista hyvät unet

Tertun lenkkikaverina on yleensä oma aviomies. Yksinkin hän kävelee mielellään. Puhelias nainen löytää helposti juttuseuraa lenkin varrelta.
”Mukaan saa tulla kuka vain, vaikka ventovieraat”, Terttu innostaa.
Lenkin jälkeen, kuin pisteeksi i:n päälle, hän käy usein Malmin uimahallissa: vesijuoksee, ui, rentoutuu terapia-altaassa ja saunoo.
”Uimahallissa vesi on pehmeää, puhdasta ja kirkasta. On kuin kermassa uisi. Vesi on vain niin ihanaa. Se voimistaa jäseniä mutta ei rasita niveliä”, Terttu sanoo.
Uinnin jälkeen naisella on virkeä ja toimelias olo, mutta illalla uni tulee herkästi. Hän nukkuu hyvin ja syvästi. Ja kun nukkuu hyvin, jaksaa taas seuraavana päivänä.
”Mieheni sanoo usein, etteivät hiukseni ehdi tyynyä koskettaa, kun olen jo unessa.”
Eläkkeellä keho ei rasitu, jos sitä ei halua rasittaa, mutta silloin ei unikaan tule.
”Liikunta on erittäin tärkeää kaikille. Ylös, ulos ja lenkille vaan. Jos olet yksinäinen, mene uimaan. Saunassa saa aina juttukavereita”, Terttu kannustaa.