Hieronta ja erilaiset hoidot tuottavat liikkujalle hyvää oloa ja ennaltaehkäisevät vaivoja. Silti ammattilaisen puoleen käännytään kovin usein vasta kivun kiusatessa kehoa ja mieltä.


”Asiakkaat hakeutuvat yleensä hoitoon niska-hartiaseudun, selän tai nivelten ongelmien takia”, kertoo fysioterapeutti ja lymfaterapeutti Kirsti Heinlahti T:mi Kiru-Fysiosta. Ongelman syyn selvittelyn jälkeen tarvittavina hoitoina käytetään erilaisia fysioterapian keinoja, kuten fysikaaliset hoidot, hieronta, erilaiset manuaaliset käsittelyt, OMT-terapia, akupunktio ja yksilöllinen liikehoito.

Omatoimisuus on kuntoutumisen A ja O

Tärkeä osa hoidosta on Heinlahden mukaan motivoida asiakas omatoimiseen harjoitteluun sekä hoitosarjan aikana että sen päätyttyä.”

Lisäksi yritetään yhdessä löytää sopiva ja mieleinen liikuntaharrastus, jota asiakas voisi jatkaa kunnon ylläpitämiseksi ja kohentamiseksi. Se voi olla esimerkiksi kuntosaliharjoittelu, uinti, vesijuoksu tai ohjattu ryhmäliikunta. Moni asiakkaistamme harrastaa jo valmiiksi liikuntaa, joten hoidon ja omatoimisen harjoittelun yhdistäminen käy yleensä helposti esimerkiksi traumojen ja leikkausten jälkeisessä kuntoutuksessa. Tällöin asiakas saa fysioterapeutilta ohjeita toipumisen edistyessä ja lihasvoimien sekä liikeratojen parantuessa. Hoitokäynneillä tarkistetaan toipumisen aste ja ohjataan uudet harjoitteet.”

Kiru-Fysio on ollut UH Vuosaaren tiloissa vuodesta 1987. ”Olemme voineet hyödyntää talon monipuolista liikuntatarjontaa asiakkaittemme hoidossa jo aiemmin, mutta uuden allasalueen valmistuttua ja kuntosalien laajennuksen myötä mahdollisuudet ovat vielä lisääntyneet”, Kirsti Heinlahti kiittelee.

Hieronta on osa lihashuoltoa

Niskakireys ja päänsärky, lihaskivut ja joskus huimaus ovat hieroja Ari Kumpulaisen asiakkaille tuttuja vaivoja. Moni tulee kuitenkin säännöllisesti myös rentoutumaan, ylläpitämään saavutettua hoitotulosta ja ennaltaehkäisemään mahdollisia tulevia vaivoja. Kumpulainen on työskennellyt Mäkelänrinteen Uintikeskuksessa lähes alusta alkaen, eli 13 vuotta.”

Hieronta on tärkeä osa kuntoilijan lihashuoltoa, aivan kuten venyttely ja riittävä lepokin. Se rentouttaa ja lämmittää lihaksia, parantaa verenkiertoa, lisää lymfakiertoa, edistää hormonaalista toimintaa, rikkoo arpikudosta sekä lisää lihaksen joustavuutta. Tapauksesta riippuen käytän klassista tai urheiluhierontaa tai molempia yhdistäen. Hieronnan voimakkuus määräytyy asiakkaan mukaan.”

Jokaisella hierojalla on oma kädenjälkensä

Klassinen hieronta on vanha perinteinen hoitomuoto. Se on myös urheiluhieronnan perusta. Lisäksi urheiluhieronnassa käytetään omia erikoistekniikoita. ”Hieronta jos mikä on käsityötä, jossa jokaisella on oma kädenjälki ja tapa toimia.”Hieronta sopii melkein jokaiseen tilanteeseen. Tiukan liikuntasuorituksen jälkeen se nopeuttaa tehokkaasti kehon palautumista. ”Hieronnan jälkeen kannattaa välttää kovaa fyysistä rasitusta samana päivänä. Hierontaa ei suositella välittömästi akuuttiin tulehdusalueeseen tai lihasrevähdykseen”, Ari Kumpulainen kertoo.

Hierontaa ja hoitoja Urheiluhallien tiloissa

Kallio
Hieroja Kari Ruusunen
puh. 050 500 3134

Malmi
Fysio MU
puh. 020 7348 020
www.fysiomu.fi

Mäkelänrinne
Hieroja Ari Kumpulainen
puh. 0400 703 293
www.hierontamakelanrinne.fi

Töölö
Hieronta Timo Naukkarinen
puh. 050 514 8027

Vuosaari
Fysioterapia Kiru-Fysio
puh. 040 350 3684
www.kiru-fysio.com