Kuva: Sebastian Dannberg

Pieni muovilätkä uimarin kädessä näyttää vaatimattomalta vempaimelta, mutta on täynnä elektroniikkaa. Lättäriin on ujutettu antureita, jotka antavat monipuolista tietoa uintitekniikasta ja auttavat suuntaamaan harjoittelua oikein.

Vesi on vastus, ja jotta uimari pääsisi eteenpäin, hänen pitää tuottaa voimaa tuon vastuksen voittamiseksi. Jos voima pienenee tai suuntautuu väärään suuntaan, nopeus hidastuu.
- Uinti perustuu pitkälti tunteeseen. Siinä ollaan asennossa ja elementissä, joka ei ole ihmiselle luonnollinen. Se tekee uimisesta yllättävän haastavaa, sanoo uimaopettaja Sebastian Dannberg.

Uimarin on vaikea tarkkailla vedessä omaa suoritustaan, eikä valmentajakaan pysty näkemään kaikkea. Kämmeneen kiinnitettävällä älylättärillä voidaan mitata ja havainnoida uimarin käsivetojen voimaa ja liikerataa vedessä häiritsemättä suoritusta. Lättäriin sulautetut anturit mittaavat käden nopeutta sekä käden veteen tuottamia voimia, voimien suuntausta ja jatkuvuutta.
- Uimarilla voi olla esimerkiksi puolieroja. Kun mitataan molemmat kädet, nähdään, tekeekö jompikumpi käsi enemmän ja tuottaako toinen käsi enemmän voimaa kuin toinen, Sebastian sanoo.

Voimakäyrät kertovat myös, mihin suuntaan uimari työntää vettä. Optimaalista olisi, että sitä työnnettäisiin taakse, koska halutaan liikkua eteenpäin. Kuulostaa loogiselta, mutta ei ole välttämättä helppoa toteuttaa.

Uintitekniikka tehostuu

Sebastian on käyttänyt videointia uintivalmennuksen apuvälineenä jo pitkään. Nyt uinnin yksityistunneilla voidaan hyödyntää myös älylättäriä. 60 minuutin uinnin analyysi Mäkelänrinteessä sisältää videokuvauksen, mittauksen ja tiedon analysoinnin. Tiedot tallennetaan nettipalveluun, jonne luodaan asiakkaalle tili. Asiakas saa tunnukset, joilla hän voi tarkastella omia tietojaan milloin vain.
- Asiakas ui alkuverryttelyn jälkeen esimerkiksi 25 tai 50 metrin matkan. Uinti mitataan älylättärillä ja kuvataan, jonka jälkeen katsomme videon ja analysoimme datan. Tämän pohjalta lähdetään kehittämään tekniikkaa, Sebastian kertoo.

Älykäs lätkä luovuttaa tiedot langattomasti koneelle. Uimari ja valmentaja näkevät voimat erivärisinä, helposti hahmotettavina grafiikkoina ja numeroina näytöllä. Tiedot ovat käytettävissä saman tien heti altaalla ja niitä voi tarkastella syvällisemmin myöhemmin.
- Kehittyminen on helpompaa, kun näkee, mitä tekee. Älylättärin käyttö ja uinnin analysointi nopeuttavat ja tehostavat oppimista, Sebastian sanoo.

Hän valmentaa paljon triathlonisteja, jotka treenaavat tavoitteellisesti ja haluavat lisää vauhtia uintiinsa.
- Älylättäristä ja uinnin analyysistä on hyötyä erityisesti juuri tavoitteellisesti treenaaville, hän toteaa.

Mikä älylättäri?

Älylättäri eli Smart Paddle on uinnin tehomittari, jonka kehitys aloitettiin VTT:llä kolme vuotta sitten. 2016 tammikuusta lähtien kehitys on jatkunut Trainesense Oy:n toimesta yhteistyössä VTT:n ja Suomen Uimaliiton kanssa. Viime kesästä lähtien pilotointia on laajennettu kansainväliseksi. Tällä hetkellä käyttäjiä on USA:ssa, Kanadassa, Irlannissa, Hollannissa, Ruotsissa, Tsekissä ja Australiassa.

Palaute kaikilta käyttäjiltä on ollut positiivista. Suurin osa käyttäjistä on maajoukkue tason tutkijoita tai valmentajia. Jokaisella uimarilla on kuitenkin sama haaste: voittaa veden vastus ja päästä toiseen päähän. Uuden tiedon tarjoamisessa kaikelle kansalle Urheiluhallit on maailmanlaajuisesti edelläkävijä.

Älylättäri koostuu kolmesta osasta: voimaa mittaavasta lättäristä, puhelimesta tai tabletista sekä verkossa olevasta analyysikeskuksesta, johon tieto tallentuu ja jossa sitä voidaan tutkia ja vertailla. Tieto siirtyy lättäristä langattomasti valmentajan älypuhelimeen tai tablettiin.

Lättäriin sulautetuilla antureilla saadaan tarkkaa ja monipuolista tietoa uintitekniikasta. Sillä voidaan mitata käsivedon pituus ja sen muutos uinnin aikana, vedon ja palautuksen suhde, vedon rakenne, keskimääräinen veto, käden asento sekä vedon aiheuttama paine eri suuntiin.

Varaa aikasi analyysiin

  • kesto 60 minuuttia
  • sisältää uinnin videoinnin ja palautteen, älylättärimittauksen ja tiedon analysoinnin
  • hinta 100 € (kevät 2018)

Lisätiedot & ilmoittautuminen Sebastian Dannberg